Bodström väntar ny knarkdebatt i EU

STOCKHOLM Justitieminister Thomas Bodström väntar en intensiv debatt om EU:s nya narkotikastrategi i vinter. Det sade han i ett tal i helgen där han även berörde kriminalvårdens arbete med att bekämpa narkotika på svenska fängelser.

Bodström som talade på Nordiskt alkohol- och narkotikapolitiskt samarbetes, NordANs, konferens i Stockholm, berättade att det idag finns särskilda anstalter för de fångar som är motiverade att bryta ett narkotikamissbruk. Men han erkände också att det fortfarande finns det som kan bli bättre.
– En sak som inte fungerar bra är sambandet mellan den statliga vården i fängelset och den kommunala vården när internerna kommer ut, sa Bodström.

Han menar att det är stor skillnad mellan vilken vård de som lämnar fängelset får när de kommer till sin hemkommun.

Justitieminister Bodström berörde också samarbetet inom EU och den skillnad i synen på narkotika som finns mellan olika medlemsländer. Han var dock noga med att påpeka att skillnaden bara fanns vad gäller delar av narkotikapolitiken.
-När det gäller bekämpandet av den grova kriminaliteten finns det en enighet, sade han.

Däremot finns det skillnader i synen på det som några kallar för “lätt narkotika“, ett begrepp som den svenska regeringen inte vill använda.
-Det finns en stor fara att den oenigheten också smittar av sig på de områden där vi egentligen är eniga, sade Bodström.

Thomas Bodström berättade om den diskussion som under tre år pågått i EU om narkotikapolitiken. Sverige och Frankrike stått för en restriktiv linje medan Holland och i viss mån Danmark ville ha en mer liberal linje. De övriga elva medlemsländerna hade enligt Bodström inte någon bestämd linje, utan kunde leva med båda hållningarna.

Grundfrågan var om försäljning av små mängder narkotika skulle undantas, något som enligt Bodström i förlängningen skulle ha legitimerat det holländska systemet med Coffe-Shops. Efter mycket förhandlingar och diskussioner blev det till slut en överenskommelse, som Bodström menar var en seger för den svenska linjen.

Nu pågår en diskussion om en ny narkotikastrategi för EU och ansvaret för att ta fram en sådan ligger på det nederländska ordförandeskapet. Ännu finns inget färdigt förslag, men Thomas Bodström tror att debatten om den nya narkotikastrategin kommer att ta fart fram emot december i år.
-Då är det viktigt att vi inte förlorar det vi har vunnit, sade Bodström.

Etiketter:

Annonser