Antidepressiva mediciner ökar bland unga

STOCKHOLM Den psykiska ohälsan bland svenska barn och ungdomar är en varningssignal som nu måste tas på allvar, menar barnombudsmannen Lena Nyberg. 10-15 procent av alla barn söker psykiatrisk hjälp under uppväxten och försäljningen av antidepressiva läkemedel till 15-19 åringar har femdubblats mellan 1999 och förra året.

Även om svenska barn i en internationell jämförelse har det bra så finns det stora skillnader och klyftorna växer. Jämfört med mitten av 1980-talet har psykiska besvär som irritation, nervositet och sömnsvårigheten ökat, särskilt bland flickor, visar ny SCB-statistik som presenteras i årsrapporten från BO.

Samtidigt växer klyftorna mellan de som har det bra ekonomisk och de som har det sämst. Ensamstående föräldrar och de med utländsk bakgrund har det ekonomiskt tuffast.

“Psykisk ohälsa och övervikt är två exempel på att allt fler behöver information, stöd och hjälp för att leva ett hälsosamt liv. Elevhälsovården är en viktig pusselbit i det arbetet. Sverige borde ha förutsättningar att kunna ge alla barn och unga en möjlighet att få en bra start i livet“, skriver Lena Nyberg i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Etiketter:

Annonser