recension/Hon skriver för missbrukarnas anhöriga

Anhörig av Katerina Janouch är en naken skildring av mångas verklighet som medberoende, skriver Drugnews recensent.

“Alkohol är en sådan stor del av livet.“ Så börjar Katerina Janouchs bok Anhörig. Hon är för de flesta känd som sex- och samlevnadsrådgivare i Expressen.

Titeln anspelar på det budskap som hela boken signalerar. Mycket fokuseras på missbrukaren, men knappt inget på alla runt omkring, de anhöriga. Trots att alla är lika drabbade av ett missbruk, men på olika sätt. Katerina har själv levt med en missbrukande man och fyra barn. Boken är till stor del baserad på hennes egna erfarenheter.

Huvudpersonen Marisa nästan kämpar livet ur sig för sin kärlek. Till en början för att utåt få det att verka som om de lever ett normalt familjeliv. Sedan för att försöka få Rickard att slåss mot sin sjukdom. Ångesten när han tar återfall och hjälplösheten när resurserna utifrån inte är tillräckliga.

Rickard arbetar med att driva nattklubb och det innebär många sena, dyngraka nätter medan Marisa kämpar med de fyra barnen och med att dra in de pengar som så väl behövs. Det skär i hjärtat av att läsa om vardagstrasslet som Rickards sjukdom orsakar. Jag kan inte låta bli att beundras av Marisas styrka, som hon inte heller själv vet varifrån den kommer.

Det allra mest skrämmande är att detta är en naken skildring av mångas, särskilt kvinnors, verklighet som medberoende.

Katerina skriver i efterordet att hon hoppas att boken ska kunna vara ett stöd till alla anhöriga till missbrukare, men att det inte är någon handbok i hur man ska göra. För hur vet man vad som är rätt och fel? När alkoholen inte bara är en stor del av livet, utan det största.

Av ELIN LUNDGREN


Titel: Anhörig
Författare: Katerina Janouch
Förlag: Piratförlaget, 2004

Etiketter:

Annonser