Alkohol bakom allt fler våldsbrott

STOCKHOLM Den ökande alkoholkonsumtionen i Sverige märks nu allt mer i Brottsförebyggande rådets statistik. Under de två senaste åren har våldsbrotten ökat markant, särskilt anmäls unga män mer för misshandel.
• En förväntad ökning av alkoholrelaterade dödsfall märks dock inte i Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik för år 2002.

Trendbrottet för ökad våldsbrottslighet noteras särskilt från år 2001, enligt en ny Brå-undersökningen som ska presenteras inom kort. Antalet polisanmälda misshandelsfall tog då ny fart och var ifjol hela 65 000. I år befaras de bli ännu fler.

-Med dagens införselregler, prisanpassning och nya EU-grannar i öst med låga alkoholpriser kan man ju räkna ut att vi bara har sett början på en ökning av våldet, säger Eckart Kühlhorn, professor i sociologisk alkoholforskning vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

I rapporten slås fast att kopplingen ökat supande och ökat våld är tydlig. Alkoholkonsumtionen har senaste decenniet, dvs. sedan EU-inträdet, ökat med 30 procent till nu cirka 10,3 liter hundraprocentig alkohol per invånare från 15 år och äldre.
Under samma tid har antalet anmälda våldsbrott ökat med över 20 procent.

Störst är våldsökningen bland unga män mellan 20 och 30 år. Inte sällan hamnar de i fyllebråk med obekanta jämnåriga, ofta på eller utanför barer och nattklubbar. Enligt forskarna är tre av fyra gärningsmän alkoholpåverkade, liksom vartannat brottsoffer. Och för varje liter som snittkonsumtionen stiger, så ökar våldsbrotten med sju procent.

Men det är inte bara bland ungdomar som våldet växt. Även hustru- och barnmisshandel ökar i landet.

Och svenskarnas alkoholkonsumtion är på väg upp mot EU:snittet 12-13 liter ren sprit per person. Professor Kühlhorn – som pekar på nya införselregler, uteblivna prishöjningar och bag-in-box-viner som några orsaker – befarar att både alkoholskador, sjukfrånvaro och rattfylleri kommer att öka framöver.
För att hejda förloppet anser han att hela EU långsiktigt måste höja spritskattenivåerna och att alkohol inte fortsätter att betraktas som en vanlig handelsvara.

Men han är pessimistisk att politikerna – som inte reagerat på varningssignaler förut – nu skulle vakna.
-Vi forskare har både förutsagt och sedan redovisat vad som händer efter en passiv EU-anpassning, men ingenting har övertygat politikerna. De har varit blåögda och EU-euforiska i stället för att kämpa för den svenska alkoholpolitiken, säger Eckart Kühlhorn till DN.

• Något förvånande så minskade antalet alkoholrelaterade dödsfall något år 2002 i Sverige, enligt Socialstyrelsen. Efter att länge varit tämligen oförändrad för män och svagt ökande bland kvinnor, så ökade den plötsligt 2001 markant bland män. Mot bakgrund av ökat drickande väntade forskarna sig en fortsättning på den trenden. Men antalet avlidna med alkohol omnämt i dödsorsaksintyget året därpå visade tvärtom en minskning för män, 1 555 dödsfall (minskning med 66) och fortsatt ökning för kvinnor, 406 dödsfall (+13), enligt SVT-text-tv.
Hela dödsorsaksstatistiken för 2002 redovisas i slutet av september.

Etiketter:

Annonser