Höga böter för del i tobakssmuggling

KORTRIJK Nio månaders fängelse och två miljoner euro i böter blev straffet för en belgisk kaféägare som hade ställt ett magasin till förfogande för cigarettsmuggling – en euro per smugglad cigarett. Ytterligare två personer dömdes.

Domstolen i Kortrijk dömde samtidigt en irländare och en britt till ett år villkorligt vardera. Trion ska sammanlagt även betala 1,966 miljoner euro, dvs. tio gånger de obetalda punktskatterna.

I centrum står den 26-årige kaféägaren från Zwevegem utanför Kortrijk. Han hade ekonomiska problem och gick via en mellanhand med på att lagra smuggelgodset mot en avgift på 2 000 euro i månaden. Han ställde ett magasin i Waregem till förfogande. Målet för tobaken var främst Storbritannien.

Under de tre månader äventyret pågick lyckades han dock endast inkassera 2 250 euro, ett ganska blygsamt belopp jämfört med de två miljoner som domstolen ålägger honom. Den 28-årige arbetslöse irländaren bodde i Bryssel och svarade för transporterna. Det var den 43-årige britten som bedrev handel med cigaretterna.

De höga bötesstraffen är domstolens sätt att försöka avskräcka mellanhänder från att medverka i tobakssmuggling, men de internationella ledarna av kommersen hittar snabbt nya. Cigarettsmugglingen till Storbritannien är särskilt lukrativ då 80 procent av officiella försäljningspriset är skatt.

Etiketter:

Annonser