Ansvariga passar om öppna drogarenor

STOCKHOLM Hur narkotikahandeln i centrala Stockholm ska bekämpas hade inbjudna beslutsfattare till tältaktionen vid Sergels torg få besked om. Problemet är komplext och vi återkommer i september med förslag på insatser, blev svaret.

Vid 24-timmarsmötet i måndags-tisdags som en rad antinarkotikaföreningar anordnat så berättade ett 40-tal drogexperter, socialarbetare, poliser och anhöriga om knarkeländet som fortgått i decennier kring Sergels torg.Det har begränsat det offentliga rummet och kostat i både människoliv, tårar och samhällsekonomi – narkomaner står för uppåt 70 procent av vardagsbrotten, en grav missbrukare behöver få ihop stöldgods för 5000-10000 kronor per dag.

– Vi har dyrköpta erfarenheter som vi inte vill att fler ska behöva uppleva. Uppåt hälften av landets befolkning har en nära anhörig med missbruksproblem. Varför tas inte kraftag, undrade Gunilla Persson, ordförande för Föräldraföreningen mot narkotika.

Narkotikapolisen räknar med att omkring 500 av länets 7 000 grava missbrukare – varav hälften är heroinister – kommer till “Plattan“ varje dag. Platsen används mindre idag för handel, mer för att träffas och göra upp affärer, medan överlåtelsen sker på en annan plats. Handeln med Rohypnol och opiatersättaren Subutex dominerar just nu, medan heroin oftare är billigare i förorter.

– Visst skulle vi behöva vara fler narkotikapoliser, i sommar har vi inte haft folk till att vara på Plattan. Men framför allt vill vi få rätt att använda kräkmedel för att säkra bevis om langning. Det är väl mindre integritetskränkande än att som idag behöva övervaka gripna på en tulltoa som misstänks svalt knarkpåsar, sade Patrik Stridsman (bild) från polisens plattangrupp som tillsammans med ett par kollegor berättade om drogsituationen i länet.

Han har blivit bekant med flera missbrukare och fått inblick i deras liv – jakten på droger, försämrad hälsa och längtan att bryta.
– De vänder sig ofta till oss när de är motiverade och vill ha hjälp. Men kontakten med socialtjänsten är ofta byråkratisk och det finns sällan vårdplatser att erbjuda dem, säger Patrik Stridsman.

Tillräckliga lagar och vårdregler finns, men brist på tillräckliga resurser, fungerande vårdkedjor och samarbetet mellan polis, socialtjänst och sjukvård påtalades av flera talare. Ann-Marie Strömberg som jobbar på enheten för hemlösa berättade att antalet ansökningar om tvångsvård – enligt LVM-lagen – minskat kraftigt.
– Och det är inte för att situationen ljusnat eller att fler får hjälp i öppenvården, utan på att det tänjs på LVM-lagen till bristningsgränsen. Missbrukare får vårdplats allt senare och i allt sämre skick, sade hon.

Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries och socialborgarrådet i Stockholm Margareta Olofsson kom till tältet för att förklara varför så lite händer.
– Alla aktörer måste ta sin del av ansvaret. Det får inte bli ett spel där ingen vill sitta med Svarte Petter. Och det är en skam att missbrukarvården i landet utarmats med 20 procent de senaste åren, sade Fries.

Han tog i våras initiativ till att huvudstadens socialtjänst, polis och sjukvården träffades för att diskutera problemet med huvudstadens drogarenor. En kartläggning av situationen har gjorts och i slutet av september ska förslag på insatser presenteras.
– Vi behöver göra rätt saker samordnat. Vi vill ju inte bara rensa Plattan och flytta problemen till andra platser, sade Margareta Olofsson.

De fick kritik från flera i publiken som tycker att knarksituationen redan är tillräckligt utredd och att det är handling nu som behövs.
– Vi återkommer med en insatsplan nästa månad. Både förebyggande arbetet, alkoholens roll, myndigheternas samarbete, fungerande vårdkedjor med avgiftning, vårdplatser och eftervård är viktigt, sade Margareta Olofsson.

Inbjudna folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson kunde inte komma, men ringde och meddelade att han och justitieminister Thomas Bodström ska tala på Sergels torg 23 september om narkotikaproblemet i huvudstaden.

Tältprojektet avslutades vid lunchtid i tisdags med att en av de utvakade arrangörerna citerade gamle brittiske premiärministern Winston Churchill: “We never, never give up!“.

• Regeringen har aviserat att en stor satsning på missbrukarvården finns med i kommande budget. Men hur kommunerna ska stimuleras att mer använda den dyrare institutionsvården är en stötesten i budgetförhandlingarna. Öronmärkta pengar till kommunerna är något som samarbetspartierna vänstern och miljöpartiet helst vill undvika.
– Men om inte kommunerna kan förmås ta sitt ansvar på annat sätt är det en sista utväg, sade Ingrid Burman (bild), (v)-förhandlare och ordförande i socialutskottet, till Drugnews.

Hon sade att skattesamtalen kan bli avgörande, vänsterpartiet är negativ till att sänka spritskatt och förmögenhetsavgifter.
– Vi vill inte primärt sänka skatter, utan återupprätta socialtjänstens funktion och stärka missbruksvården.

Etiketter:

Annonser