Ryskt supande orsakar demografisk kris

MOSKVA Ryssland sitter på en vodkabomb. Landets befolkning minskar varje år och riskerar om sextio år vara nära fyrtio miljoner färre än idag, enligt ryska myndigheter. Den höga alkoholkonsumtionen uppges vara främsta orsak.

Befolkningsprognoser varnar för att den ryska befolkningen kommer att minska drastiskt, från cirka 140 miljoner idag till drygt 100 miljoner invånare om 60 år. Nya dödssiffror som nyligen presenterats visar att dödligheten är tre gånger högre bland ryssar i arbetsför ålder jämfört med andra i-länder. Och att de negativa dödstalen är nära en miljon högre än födelsetalen.

– Alkoholkonsumtionen i Ryssland är den största orsaken till den demografiska krisen i Ryssland; att medellivslängden bland män är under 60 år. Alkoholen orsakar förgiftningar och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Mikko Vienonen, WHO:s chef i Ryssland, till SR Ekot.

Sedan Sovjets sönderfall har ryska befolkningen minskat med mellan en halv miljon och en miljon människor per år. Sovjets siste president Gorbatjov försökte på 1980-talet hejda ett omfattande supandet, men var en impopulär åtgärd och handeln med svartsprit ökade.
I det nya Ryssland har medellivslängden minskat, särskilt för män. Vid sidan om ökat supande, även bland kvinnor och ungdomar, så har det sociala skyddsnätet försämrats och även narkotikamissbruk och hiv-smitta har ökat dramatiskt. Ungdomar väntar också längre med att bilda familj och skaffa barn än tidigare.

• Enligt en allrysk folkräkning 2002 har landets näst största stad S:t Petersburg minskat sedan Sovjets fall från cirka fem miljoner invånare till 4,6 miljoner. Orsaken anges bl a vara de låga födelsetalen, rapporterar nyhetsbrevet Ryska Posten som citerar Demoskop Weekly.

Etiketter:

Annonser