“Holland vill skärpa EU:s knarkstrategi“

BRYSSEL Cannabissmugglingen inom EU ska stoppas med gemensamma
polisgrupper där företrädare för Europol och olika medlemsstater ingår, enligt vad en arbetsgrupp inom ministerrådet planerar. Nya EU-ordförandelandet Holland uppges vilja tvätta bort knarkliberala stämpeln.

Det är det holländska ordförandeskapet som förklarar att EU:s narkotikastrategi nästa period (2005-2012) ska vara färdigberedd till början av november och kunna godkännas vid toppmötet i december.

Jan Pieter Balkenendes mitten-högerregering vill tvätta bort Hollands stämpel som slappt i narkotikafrågor. Den har exempelvis beslutat att coffeeshop längs gränsen mot Tyskland bara får sälja cannabis till sådana som är bosatta i Holland.

Arbetsgruppen inom EU har utformat sina förslag som svar på rapporter om att
cannabisanvändningen är på väg upp och tillgången hotar att nå kritisk massa.
Under andra veckan i juli offentliggjordes också en rapport om att cannabis kan orsaka mentalsjukdom. Forskare vid Yale University School of Medicine har nämligen funnit att ett antal personer som injicerades med den främsta aktiva ingrediensen under en treårsperiod visade symptom som paranoia och
minnesförlust.

Det repressiva upplägget kan tyckas gå emot vissa medlemsstaters mer liberala cannabispolitik de senaste åren. Belgien, Portugal, Holland och Tjeckien har avkriminaliserat innehav i små mängder. Storbritannien, Spanien och Tyskland har också omprövat sin inställning till olagliga droger.

”De brottsbekämpande myndigheternas vanliga syn att alla ska straffas är inte
det rätta upplägget”, säger också förre Interpol-chefen Raymond Kendall till
tidningen European Voice och vill hellre se vård av narkotikamissbrukare.

Den notoriskt narkotikaliberale italienaren Marco Cappato, avgående ledamot av EU-parlamentet, lovar för sin del att ställa sin nätsida till förfogande för tips om ”hur man kringgår lagen som de vill stifta”.
I ett dokument från det holländska ordförandeskapet beklagas ”dålig samordning” mellan olika organ som hanterar narkotikafrågor. Nya strukturer efterlyses för sammankoppling mellan EU och Världshälsoorganisationen liksom även Förenta nationernas narkotikabyrå.

Eftersom den mesta narkotikan till EU importeras, rekommenderas att fler
sambandsmän från unionens polismyndigheter utplaceras i icke-medlemsstaterna.
Västra Balkan anges som en region att särskilt hålla ögonen på. Albanien
beskrevs som Europas största cannabisproducent, följt av Holland, i en rapport från FN:s narkotikabyrå i juni.

En holländsk diplomat framhåller samtidigt i European Voice att hans regering vill underlätta diskussioner snarare än komma med pekpinnar: ”Vi försöker inte sälja den holländska modellen utomlands”, försäkrar han.

Etiketter:

Annonser