Nya verktyg krävs mot grov brottslighet

STOCKHOLM Svenska myndigheter får kritik i en kommande rapport för att inte hänga med i kampen mot grov organiserad brottslighet. “Man har inte koll på läget idag och bör rannsaka sig både på ledningsnivå och på politisk nivå“, säger Walter Kegö på regeringens samordningsgrupp, Mobilisering mot narkotika, till Drugnews.

Han beskriver en situation där kriminella nätverk – både utländska ligor och svenska MC-gäng – alltmer breder ut sin verksamhet utan större motstånd från svenska brottsbekämpande myndigheter. Det handlar om multibrott – sprit, tobak, vapen, prostitution och annan människohandel. Men ofta är navet narkotikahantering.

I rapporten “Organiserad kriminalitet, grov narkotikabrottslighet“ som läggs fram på tisdag ges både kritik och konkreta förslag till hur metoderna bör förändras. I projektet har även polis, tull, ekobrottsmyndigheten och riksåklagaren deltagit.

-Det saknas tillräckliga verktyg och myndigheterna samordnar dåligt sina resurser för att i grunden komma åt de kriminella nätverken. Istället för att bara tala om att samverka måste man börja arbeta tillsammans för att nå resultat, säger Kegö – polis- och tullansvarig på Mobilisering mot narkotika.

Det handlar bl a om att modernisera teknik, samköra datainformation och underrättelser, se över övergripande mål, prioritera och utöka internationellt samarbete.
Beslagsstatistik ges idag för stor uppmärksamhet, menar Kegö. Svensk polis och tull redovisade sammanlagda beslag på 13 kilo heroin ifjol, men flera ton kommer in i landet och myndigheterna har dålig kontroll över smuggelvägarna. Nyligen togs över 60 kilo heroin togs i en norsk razzia som kommit via Sverige.

-Sverige ligger långt efter, vi riskerar bli en frizon för grov brottslighet om inget görs. Och det räcker inte med att bara ta kurirerna. Vi måste i grunden skada de kriminella nätverken och komma åt deras plånböcker, säger Kegö.

Som förebilder nämner han samlokalisering av olika brottsbekämpande myndigheter i USA och Storbritannien efter de ökade terrorhoten. Men han framhåller även Finlands samordning mot grova brott, Danmarks aktioner mot ligor och det svenska tull- och polissamarbetet med polska kollegor som lett till att flera knarklaboratorier kunnat slås ut.

• Fotnot: Rapporten “Organiserad kriminalitet, grov narkotikabrottslighet finns tillgänglig från kl 10 tisdag 29 juni.

Etiketter:

Annonser