Grava missbrukare begår flera våldsbrott

SOLNA/VÄXJÖ Grava alkohol- och narkotikamissbrukare begår nära vart fjärde våldsbrott i landet, visar en ny stor svensk studie. / En känd narkoman anhölls på fredagen misstänkt för rånmordet på en 84-årig kvinna i Alvesta.

En svensk studie vid Karolinska Institutet i Solna som publiceras i tidskriften British Medical Journal har samkört uppgifter från Socialstyrelsens patientregister med Brottsförebyggande rådets brottsregister. Man fann att 23 procent av alla 324 383 anmälda våldsbrott mellan åren 1988 till 2000 begicks av personer som skrivits ut från sjukhus med diagnoserna alkohol- eller narkotikamissbruk. 16 procent av våldsbrotten stod vårdade alkoholister för och över en tiondel utfördes av personer med problem med andra droger.

Sannolikt begår missbrukare ännu högre andel våldsbrott. Det är ju bara en liten undergrupp som kommer till sjukvården, enligt docent Martin Grann vid KI:s centrum för våldsprevention.

Forskarna varnar för att som nu i debatten om våldsbrott rikta uppmärksamheten för mycket kring psykossjuka personer.
– Ska man införa, som Socialstyrelsen och andra diskuterar just nu, att rutinmässigt kräva av läkare att göra farlighetsbedömningar så är det alkohol- och drogmissbrukarna som man ska fokusera på, säger Martin Grann till Dagens Nyheter.

Han menar att psykiskt sjuka mycket sällan begär våldsbrott. Däremot är redan tidigare känt att risken för drogrelaterat våld är stor. Men med den nya studien finns alltså nu även siffror på hur många brott missbrukare begår, jämfört med andra.

– Inte nog med att missbrukarna löper större risk att begå våldsbrott. Missbrukarna begår också väldigt många våldsbrott. Så man har nog underskattat denna totala effekt i tidigare studier. Det är skillnad på att bara beräkna en risk för att något ska hända mot att också räkna ut hur ofta det händer, säger docent Martin Grann.

• Under perioden 1988-2000 skrevs 127 789 personer ut från behandling för alkohol- eller narkotikamissbruk. 80 215 våldsbrott (mord, dråp, misshandel, rån, hot, trakasseri, mordbrand och sexualbrott) begick av personer ur gruppen.

• I torsdags kväll greps en 23-årig man i Borås misstänkt för ett narkotikabrott. Vid förhöret hittades ett guldföremål som polisen tror härrör från rånmordet på en 84-årig kvinna i Alvesta. Hon hittades ihjälslagen för en vecka sedan i sin bostad och hade utsatts för kraftiga slag i huvudet.
Den nu anhållne mannen har förts till Växjö för fortsatta förhör. Han är sedan tidigare fängelsedömd för flera fall av misshandel, rån, häleri, narkotikabrott, dopingbrott och våld mot tjänsteman, enligt Aftonbladet.

Etiketter:

Annonser