Minister uppvaktad när tullen lämnar Gotland

VISBY/STOCKHOLM Sedan EU utvidgats österut har tullkontoret i Visby lagts ner efter över 400 års patrullverksamhet kring ön. Men invånarna som är oroliga för ökat smuggelhot ger sig inte. Häromdagen uppvaktades infrastrukturminister Ulrica Messing med namnlista och krav på att tullen ska bli kvar på Gotland.

Föreningen Motgift med projektledaren Torgny Peterson och ordförande Eva Werkelin, vd för turistanläggningen Kneipbyn, överlämnade 16 458 namnunderskrifter från gotlänningar och besökare på ön som finner det oacceptabelt att Tullverket beslutat lägga ner den fasta tullkontrollen på ön.
Under en timme fick de möjlighet att lägga fram sina argument för ministern.

Tullverket anser inte att hotbilden är så stor för ön mitt i Östersjön och att trafikflödena på andra håll är mer akuta att kontrollera. Men gotlänningarna anser att EU-utvidgningen istället kommer att öka trafiken och risken för att Gotland kommer att användas för smuggling av droger och annat. I Baltikum är alkohol och tobak billigt, dessutom tillverkas syntetiska narkotika där samtidigt som regionen utnyttjas för transitsmuggling västerut.

– Omkring 500 flygplansrörelser från Baltikum till Gotland sker årligen redan idag. Dessutom kommer ofta fiskebåtar, lastfartyg och det talas om en ny färjelinje dit. Tullverkets nedläggningsbeslut är obegripligt, vi hoppas man kan ompröva det, säger Torgny Peterson till Drugnews.

Han berättar att Ulrica Messing inte kunde lova något konkret vid uppvaktningen, men lyssnade på argumenten och sade sig förstå oron. Hon ansvarar för det s.k. “Gotlandspaket“ om öns framtida infrastrukturutveckling som ska presenteras under försommaren. Messing ska nu överväga frågan om tullverksamheten i fortsatta arbetet med paketet.

Tullverksamhet har funnit på Gotland i över 400 år. På 1970-talet var 12-13 man i yttre tjänst som sedan minskades i olika neddragningar till 2,5 tjänst. Nyligen packade även de sista ihop sina grejer.
– Jag är lite rädd för att det blir en ökad smuggling här framöver när signalerna tränger ut i till exempel Baltikum att det inte finns någon kontroll överhuvudtaget, sade sista tullaren på ön Agne Månsson till Sveriges Radio Eko.

• Tullverkets ledning har beslutat lägga ner ett tiotal stationer i landet. Flera hundra anställda har erbjudits förtida pension eller sagt upp. Orsaken till att Visbykontoret stängs uppger man är den flyttade EU-gränsen österut och att smuggelrisken bedöms som liten kring ön.

Etiketter:

Annonser