Slutrökt på krogen nästa sommar

STOCKHOLM Rökförbud på krogar och andra serveringar blir det från 1 juni nästa år i Sverige. Det beslutade som väntat riksdagen i onsdags. / Sedan New York införde rökförbud och höjde tobaksskatten har över 100 000 personer fimpat där på ett år.

Till skillnad från Irland som nyligen infört totalt rökförbud på pubar och alla arbetsplatser så får svenska uteställen möjlighet inrätta särskilda rökrum utan servering. Men inte ens en kopp kaffe ska rökaren kunna ta med sig till rökrummet.

– Äntligen ska vi släppa ut restauranganställda, bartenders och andra anställda ur dimman!, sade centerledamoten Annika Qarlsson under riksdagsdebatten.
Passiv rökning befaras årligen leda till 500 personers för tidiga död.
Röstsiffrorna för förslaget blev 245-45. Moderaterna och någon enstaka folkpartist var emot rökförbudet. Ett förslag om att även förbjuda rökning i exempelvis parker avvisades dock.

Restaurangbranschen hade föredragit en mer frivillig övergång till rökfria miljöer. Man befarar bl a att försäljningen kan komma att minska. Men en Temoenkät visar att fler – särskilt kvinnor – kan tänka sig gå oftare på krogen efter ett rökförbud, skriver Tobaksfakta.

– Jag är glad över att riksdagen med så stor majoritet antagit propositionen. Det är en viktig reform för bättre arbetsmiljö för de restauranganställda, sade folkhälsominister Morgan Johansson i en kommentar.
Han var på ett ministerrådsmöte på Irland där ett betydligt mer omfattande rökförbud infördes för några månader sedan. Farhågor om rököverträdelser och minskad försäljning har redan kommit på skam.

• Även erfarenheter från New York är goda. Över 100 000 personer har fimpat på ett år sedan borgmästare Michael Bloomberg initierade rökförbud på krogar och skatten höjdes per cigarettpaket från 56 cent till 1,50 dollar. Och restaurangförsäljningen har efter en nedgång åter ökat. Flera nya gäster med astmabesvär och allergier har kunnat börja gå ut.

Etiketter:

Annonser