Drogmotståndare bannlysta på EU-toppmöte

DUBLIN Holland och drogliberala organisationer hade inga framgångar på en EU-konferens om ny narkotikastrategi inom unionen. Men inga restriktiva föreningar bjöds in och Europe Against Drugs ordförande vägrades inträde. ”Det var helt klart en obalans på mötet, något jag bannat arrangörerna för”, säger Ralf Löfstedt, kansliråd och svenska regeringens delegat på mötet, till Drugnews.

Tvådagarsmötet i Dublin avslutades på tisdagen i stor förvirring. De narkotikarestriktiva regeringarna var måna om att inga gemensamma uttalanden gjordes från konferensen som organiserats av avgående och tillträdande EU-ordförandeländerna Irland och Holland.
– Holland försökte utan framgång öka sitt inflytande i arbetet med en ny narkotikastrategi för unionen. Och det gjordes en del magstarka inslag av legaliseringsförespråkare, säger Löfstedt efter mötet.

Bland annat kunde legaliseringsaktivisten Joop Oomen från drogförespråkande organisationen ENCOD (European citizens for just and effective drug policies) tala länge oemotsagd.

Samtidigt nekades kända drogmotståndaren Grainne Kenny – ordförande i Eurad, Europas största NGO-förening mot droger – ens tillträde som observatör. Irländskan gavs undanflykter om att det var ett stängt möte, men drogliberala NGO-representanter tilläts komma in.

Kenny sade att några talare och “experter“ på mötet hämtats från organisationer som arbetar för att underminera FN:s konventioner mot narkotika genom att förespråka legalisering och s.k. skadebegränsnings-strategier (harm reduction), såsom injektionsrum, legalisering av cannabis, heroin på recept etc.

Hon begärde att till nästa EU-möte måste även drogmotståndare – exempelvis från Eurad, ECAD (European cities against drugs), Drug Watch International med flera – få närvara.

Kommande EU-möte om en ny narkotikastrategi för unionen hålls i ministerrådet senare i maj månad. Men det blir troligen först i höst som en överenskommelse blir aktuell, dvs under det hollänska ordförandeskapet.
Några stridsfrågor är synen på harmreduction och om medlemsländernas nationella aktiviteter ska finnas med i strategin. I grunden handlar det dock om vilket förhållningssätt unionen ska inta gentemot droger – en restriktiv eller uppgiven linje, svensk eller holländsk.

– Det kommer att bli många turer, mycket ge och ta, både för Sverige och Holland. Vi är dock båda överens om att unionen inte bör harmonsera medlemsländernas narkotikapolitik“, säger Ralf Löfstedt.

• Rambeslut om narkotikahandel. Inom kort ska svenska riksdagen ta ställning till den ramöverenskommelse om minimistraff för narkotikahandel som EU:s justitieministrar slutit. Förespråkare anser att den stärker EU:s möjligheter att bekämpa narkotikabrott. Kritiker menar att avtalet som inte berör konsumtion och innehav för eget bruk kan öppna för en smyglegalisering och ge Holland folkrättslig grund att fortsätta tillåta odling av cannabis och försäljning i s.k. coffeshops.

Etiketter:

Annonser