Regeringen överväger sänkt alkoholskatt

STOCKHOLM Trycket på svensk alkoholpolitik är hårt från billigare alkohol i grannländer. Och Systembolagschefen Anitra Steen upprepar att hon hoppas på alkoholskattesänkningar. Men några sådana beslut blir inte aktuella förrän eventuellt tidigast i höst, enligt finansminister Bosse Ringholm.

– Vi återkommer i höstbudgeten till om vi kan göra eventuella justeringar, sade han till journalister efter ett möte med riksdagens EU-nämnd på fredagen.

Nykteristen Ringholm har flera gånger uppskjutit dylika diskussioner. Balansgången är svår mellan höga skatter som kan stävja konsumtion visavi att sänkta skatter stimulerar att handla alkoholen på hemmaplan istället för att privatimportera.

Men nu ökar pressen alltmer. Sedan införselkvoterna i praktiken togs bort vid årsskiftet, Danmark och Finland sänkt spritskatterna och nu EU utvidgats med lågskatteländer som Polen och Baltikum är trycket på svensk restriktiv alkoholpolitik kanske tuffare än någonsin. Alkoholkonsumtionen fortsätter att öka och Systembolaget säljer sedan årsskiftet mindre än hälften av den sprit än den som dricks, visar alkoholforskares beräkningar.

Systembolagets VD Anitra Steen efterlyste i samband med invigningen av en systembutik i Malmö i torsdags att de svenska höga skattenivåerna drabbar systembutikernas försäljning. Särskilt i Skåne där Systemet numer bara tillhandahåller en tredjedel av den alkohol som konsumeras.
Resten privatinforslas och smugglas.

Finansministern medger att skattemedlet inte längre är lika effektivt för att hålla nere konsumtionen när omvärlden sänker sina alkoholskatter.
– Då ökar ju avstånden mellan de svenska prisnivåerna och priserna i omvärlden, därför är det en fråga som vi kommer att återkomma till i budgetpropositionen i höst, sade Bosse Ringholm.

Någon specialsänkning för Skåne är inte heller aktuell, då samma skattesatser måste gälla hela landet. Han varnar också för att skynda fram ett beslut.

– De senaste åren har vi ju fått samma typ av rapporter, som säger att om vi inte gör något nästa vecka så blir det katastrof. Än har det inte inträffat någon katastrof, däremot är detta en svår balansgång, sade Ringholm till Sveriges Radios Eko.

Någon tidpunkt för en eventuell sänkning har regeringen inte diskuterat, enligt finansministern. Regeringen vill också invänta den statliga alkoholutredning som med riksdagsman Kent Härstedt (s) i spetsen följer införselns konsekvenser och i augusti ska föreslå åtgärder.

Medan alkoholindustrin länge krävt en rejäl skattesänkning på alkohol för att värna jobb, hemförsäljning och skatteintäkter så varnar nykterhetsrörelsen att det skulle leda till ökad konsumtion och alkoholskador.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser att regeringen i diskussionerna om EU:s konstitution bör begära att rätten skrivs in att nationellt bestämma införselkvoter och alkoholpolitik. Regeringens andra samarbetsparti Vänstern är beredd att diskutera en sänkning, men vill understryka folkhälsoperspektivet.
De borgerliga partierna tror att alkoholskatterna kommer att sänkas, enligt TT.

Etiketter:

Annonser