Marijuanavänner demonstrerar 1 maj

STOCKHOLM ”Legalisera cannabis!” blir ett nytt kontroversiellt stridsrop 1 maj i Stockholm. För första gången ska marijuanavänner demonstrera i Sverige. ”Bara det inte blir bråk och ett haschmoln över Hötorget”, säger Jonas Levin, arrangör och ordförande i nybildade pro-cannabisföreningen ”Normal”, till Drugnews. /UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, planerar en motaktion med bl a ballonger mot legaliseringsivrarna.

Vi träffas på ett fik i centrala Stockholm efter en mejlkorrespondens för att locka ut cannabisvännerna ur skuggorna.
”Vi är lite ovana, många är rädda i det ganska hårda politiska klimatet. Kanske för att haffas av polisen, eller jagas av nazister som fått nys om demonstrationen eller att Reclaimarna kommer dit”, säger Jonas Levin, tänder en cigarett och ser på kompisen Tommie Nygren, pressansvarig i föreningen.
De vill jämföra sin situation med hur homosexuella fått kämpa mot fördomar, okunskap och privatmoralism.

Men på lördag ska de med polistillstånd på fickan, plakat och talare träda fram och ha en ”stillastående demonstration” på Hötorget. Inklämda mellan de större traditionella röda manifestationerna. De hoppas själva på omkring 250 deltagare.
”Hur det blir återstår att se. Vi hoppas på en avspänd atmosfär och inget tumult som i Oslo för några år sedan. Vi hoppas också att ingen röker cannabis på plats; i varje fall inte de här första åren”, säger Jonas Levin.

De avråder från maskeringar vid mötet. Eller som en supporter uppmanar på ett chattforum: ”Lämna piporna och rånarluvorna hemma! Klä er som bibelförsäljare! (nästan i alla fall)”.

Normal vill gärna försöka uppvisa seriositet och politisk bredd för sina legaliseringskrav. Men bland få bokade talare märks bara högerliberala Frihetsfrontens ledare Henrik Alexandersson, som förespråkar legalisering av all narkotika.
Det senare är något som Normal inte vill ta ställning till, då man vill undvika splittring och tappa fokus på cannabisfrågan.

”Det har varit svårt att få talare just på 1:a maj, men vi har fler på gång. Det är ren slump att vår demonstration sammanfaller med arbetarrörelsens dag. Vi är ju en svensk upplaga av Million Marijuana Marsch som sedan 1999 årligen samlat tusentals runt om i världen första lördagen i maj”, säger Jonas Levin.

Cannabisvännerna i Normal (Svenska Nationella Organisationen för Reformering av Marijuana-Lagstiftningen) vill väcka debatt i legaliseringsfrågan i det officiellt så drogrestriktiva Sverige. De vädrar nu morgonluft. Särskilt efter att Storbritannien graderat ned drogen på straffskalan, svenska hampabönder med hjälp av EG-domstolen lyckats upphäva odlingsförbudet och forskningsförsök hävdar att cannabis har framtid som medicin med bl a smärtdämpande, aptitfrämjande effekter.

För föreningen handlar det främst om rättvisa, balans och personlig frihet.
”Det är delvis en livsstilsfråga. Vi tycker det är okey med berusning, men varför bara av vissa preparat? Varför ska alla vi som röker cannabis då och då jagas för att vi använder en drog som är mindre farlig än alkohol och tobak – som kostar tusentals liv varje år och ändå är lagliga?”, undrar Tommie Nygren.

”Och samtidigt som 14-åringar som prövar cannabis jagas av polis, så accepterar samhället att deras kompisar super till vid Valborg. Egentligen finns det ju för få både alkohol- och drogfria miljöer för ungdomar”, tillfogar Jonas Levin.

De tycker att polisresurserna istället borde användas till att jaga ”riktiga” skurkar. Svensk narkotikapolitik betraktar de, liksom många, som fiasko: tuffa lagar, kombinerat med bristande prevention och vård ackompanjeras av allt fler som prövar droger, fler som fastnar i tungt missbruk och fler som dör.
Det lilla Normalgänget vill legalisera den ”lätta drogen” cannabis (inklusive odling, hantering, handel och konsumtion). För att få bort den illegala marknad där idag unga som vill köpa marijuana eller hasch av en langare riskerar komma i kontakt med och erbjudas s.k. tyngre droger.

”Men vi är realister. En legalisering är inte aktuell i dag, om vi får igång en debatt nu så tar det kanske tio år. Och det måste få ta tid”, resonerar Tommie Nygren.

”Egentligen är tobakspolitiken en förebild. Cannabis borde få säljas av licenserade handlare, givetvis med åldersgräns på 18 år, punktskatt tas ut och intäkterna öronmärkas för vård och behandling. Och det kan gärna få vara varningstexter på cannabisomslagen”, säger Jonas Levin (bild) och tänder en ny cigg.

• Men nu kringgärdas tobak av allt fler restriktioner och snart blir det förbjudet att röka på krogar och sådana här caféer?
”Ja, när man inte får röka tobak ute på ställen, då slutar nog jag”, resonerar han högt.

Mycket drogförebyggande information, i broschyrer och på webbsajter (inklusive Drugnews drogfakta), som idag används menar cannabisvännerna är felaktig skrämselpropaganda mot sin drog. Däremot prisar de Utbildningsradions programserie om beroende och skolor som låter elever själva sammanställa information.

Påståenden som att cannabis är inkörsport till tyngre missbruk anser de överdrivet. Och ännu har ingen dött av cannabis! utropas på deras hemsidor med hänvisning till sin amerikanska guru Jack Herer.
”Då menar vi förstås att ingen avlidit av toxisk förgiftning. Visst kan påverkade användare hamna fel i trafiken och förolyckas. Och inte skulle vi vilja åka med en påtänd pilot eller taxichaufför. Och inte rekommenderar vi gravida att röka”, säger de båda cannabisförsvararna.

Att cannabis skulle orsaka bestående hjärnskador menar de är en bluff. De tycker att det är bra att Karolinska Institutet nu fått medel för att forska om frågan.

• Och om forskarna kommer fram till att hjärnan skadas av cannabis, lägger ni ner då?
”Nej, men vi skulle ta till oss det”, säger Jonas Levin.

• Ert råd till vilsna, nyfikna ungdomar?
”Var rädda om varandra. Hellre en drog för lite, än en för mycket”, säger Normals ordförande Jonas Levin.

Fotnot: Manifestationen för reformerade cannabislagar pågår 1 maj från klockan 16 vid Hötorget i Stockholm.

Etiketter:

Annonser