EU vill helt slopa spritransoner

BRYSSEL/STOCKHOLM Nu börjar striden om några av de sista alkoholrestriktionerna. EU-kommissionen föreslog på fredagen att alla införselrestriktioner inom unionen helt slopas. Dessutom ska EG-domstolen avgöra om svenska privatpersoner får importera alkohol via nätet.

De sista reseransonerna för alkohol är på väg att försvinna inom EU. EU-kommissionen vill nu att sprit, vin och öl fritt ska få strömma mellan länderna.

Folkhälsominister Morgan Johansson kallar förslaget “orimligt“. Han understryker också att fler länder är emot och tror därför inte att ministerrådet godkänner förslaget.

Nykterhetsbasen Sven-Olof Carlsson kräver att det “folkhälsofientliga“ förslaget stoppas:
“Förslaget undergräver Sveriges och andra länders möjligheter att föra en social alkoholpolitik och kommer att sätta ytterligare press på sänkta alkoholskatter. Det kommer att leda till ökad alkoholkonsumtion och därmed ökade alkoholskador“, sade Carlsson vid IOGT-NTO:s distriktsårsmöte i Stockholm i helgen.

Även om Sveriges undantag från privatinförsel av alkohol försvann vid årsskiftet, så finns ett slags referens nivåer kvar inom EU. De gränserna går vid tio liter sprit, 90 liter vin och 110 liter öl. Men i praktiken är det idag fritt fram att föra hem alkohol, det är snarare fordonets lastmaximum som utgör gräns. Förutsatt att alkoholen är för egen användning.

Denna referensgräns (eller “indikerade regler“) föreslår nu EU-kommissionen ska tas bort. Dessutom bör skatten för alkoholvarorna betalas i inköpslandet istället för i konsumentens hemland, menar kommissionen. Kravet är att de själva transporterar hem dem själva eller via ombud.

Det sista är just nu en het fråga då svenska tullen stoppat flera budsändningar med alkohol som beställts antingen via internet eller köpts utomlands och sedan anlitat transport. Den svenska linjen är att all distanshandel måste gå via Systembolaget. EU-kommissionen har dock upprepade gånger krävt att regeln tas bort.

“Vi vill se till att privatpersoner och företag fritt ska kunna köpa och sälja varorna över gränserna samtidigt som slår vakt om ländernas skatteinkomster“, säger EU-kommissionär Frits Bolkestein, enligt Aftonbladet.

Ett svenskt mål där tullen beslagtagit vin som ett 40-tal personer beställt från Spanien väntar nu på avgörande i Högsta domstolen. HD har nu beslutat att ta in ett förhandsyttrande från EG-domstolen.

• Alkoholinförselutredningens ledamöter har nu utsetts av regeringen. Gruppen leds av riksdagsman Kent Härstedt (s) och får alkoholforskaren Håkan Leifman som huvudsekreterare. Ytterligare tretton experter ingår i utredningen som tillsatts till följd av den ökade alkoholkonsumtionen. Senast 15 augusti ska åtgärder föreslås för att minska problem som ökad införsel och vidareförsäljning av alkohol skapar.

Etiketter:

Annonser