Spritresor ökar färjetrafik i Kvarken

UMEÅ Färjetrafiken mellan Umeå och Vasa har lyft rejält efter det att Finland sänkte alkoholskatten i mars. Dessutom anordnar bussbolag spritshopping till Torneå. “En lössläppt alkoholpolitik leder till ett väldigt lidande för många“, säger Lennart Teglund på Frivården i Umeå, till Drugnews.

Färjetrafiken mellan Umeå och Vasa ökade 60 procent första månaden sedan Finlands politiker gjort spriten billigare. Från att tidigare haft lågpristurer endast måndagar och tisdagar, har nu rederiet RG Line utökat antalet färjeturer. Och även lagt om avgångstiderna i helgerna för att passagerarna ska hinna handla alkohol innan man återvänder.

För färjetrafikens del gör nya EU-reglerna att rederier kan köpa billigare varor för ombordsförsäljning. Och därmed också konkurrera med finska Alkobutikerna. Det kanske ånyo blir en spritbaserad färjetrafik över Kvarken som under tax free-tiden.

Den finländska skattesänkningen på alkohol har haft störst effekt i övre Norrland. Sektionschefen för tullen i Haparanda, Kurt Kankanranta, har sett en ström av privatresenärer över gränsen till Finland, som åker för att köpa alkohol. Ända från Västerbotten anordnas bussresor till Alkobutiker i Torneåområdet. Butikerna uppger att de svenska kunderna köper åtta, tio spritflaskor per gång.
”Med sådana prisskillnader på sprit får man räkna med att det kommer att bli svarthandel! Det tar bara lite tid innan det kommer igång. Men för att tullen ska kunna ingripa måste vi påvisa att det rör sig om införsel av alkohol för illegal försäljning, säger Kurt Kankanranta på Haparandatullen till Drugnews.

På Systembutiken i Haparanda uppskattar butikschef Thora Bäckman minskningen till 30-35 procent. På andra sidan gränsen i Torneå ökade kollegorna på Alko försäljningen 170 procent första dagarna, flera varor höll på att ta slut på hyllorna, enligt TT.
”Det märks att vi har fått betydligt fler svenska kunder efter den finska skattesänkningen, särskilt i butikerna i Torneå, Övertorneå, Pello och Vasa“, säger Laura Stenbäck på Alkos huvudkontor.

Tornedalsområdet var tidigare ett starkspritsbälte som sedan övergick till alkoholsvagare drycker som öl, vin och cider. Nu befaras en återgång till övervägande starksprit igen med åtföljande negativa konsekvenser.

Ett tecken i tiden är att det anordnas särskilda bussresor från Skellefteå upp till finska Torneå för att köpa sprit på Alko. En resa har man redan haft, en ny resa går i slutet av april och den tredje går till hösten.

Ari Leinonen Umeå, IOGT-NTO-medlem i Umeå och nykter alkoholist, är kritisk:
”En ny grupp privata, snikna småhandlare förbereder redan för att som alkoholagenter profitera på sina medmänniskor! Det fattas nu bara att svenska politiker inte kan hålla emot utan följer efter och sänker alkoholskatten, vilket skulle föra med sig nya ännu större problem”.

I Umeå har syns ännu ingen minskad alkoholförsäljning, enligt Systembolaget.
Inte heller en talesman för Umeå-krögarna, Bedros Sakayan, vd för Hotell Dragonen, har märkt någon minskad besöksfrekvens ännu. Men är beredd på en nedgång när den utökade färjetrafiken blivit mer etablerad och de billiga drinkarna på båtarna börjar locka nöjesresenärerna.
Annika Renström, Umeåpolisen, säger att man kommer att följa utvecklingen av den problembild som brukar följa i spåren av en befarad ökad alkoholkonsumtion.

Alkoholkonsumtionen, särskilt ungdomsfylleriet, accelererar i omfattning, och det finns ett klart samband mellan bruk och missbruk. Folkhälsoinstitutet har gjort en stor enkätundersökning i Umeå, och den visar bland annat att 36 procent av männen och 15 procent av kvinnorna intensivkonsumerar alkohol minst en gång i månaden. Alkoholforskaren Sven Andréasson är mycket oroad och påpekar att många studenter i Umeå är riskkonsumenter av alkohol.

Även Mikael Lindberg, koordinator för alkohol- och drogförebyggande frågor vid Umeå kommun, är orolig:
”Jag är rädd att det blir samma utveckling i Umeå som i Malmö-Helsingborgsområdet.”

Sedan Danmark sänkte spritskatten i oktober har trafiken över bron ökat med sju procent medan försäljningen av starksprit i Skåne, Blekinge och Halland gått ned med 15–20 procent, enligt Systembolagets presschef Björn Rydberg.

Lennart Teglund har arbetat på Frivården i Umeå i 28 år:
”En lössläppt alkoholpolitik skapar ett väldigt lidande för många. Jag ser alkoholens oerhörda skadeverkningar i mitt arbete varje dag.“

Fortsatt spritrally

• Alkoholskatterna sänktes 1 mars i Finland.

• Orsaken var främst att försöka dämpa spritrallyt över Finska viken, särskilt inför de baltiska staternas EU-inträde i maj. Men även för att rädda skatteintäkter. Bl a Estland och Polen har dock fortsatt betydligt lägre alkoholskatt än Norden. Fortsatt spritrally i Östersjön är troligt.

• Finska sänkningen gjordes enligt principen högre alkoholhalt = större sänkning. Spritpriserna sänktes mest, cirka 40 procent. En 70 centiliters Koskenkorva sjönk från motsvarande 199 till 136 kronor på Alkobutikerna i Finland. En helflaska Absolut Vodka kostar idag 148 kronor i Fin-land, jämfört med 230 kronor på i svenska systembutiker.
Öl och vin är fortfarande överlag billigare i Sverige.

Etiketter:

Annonser