Lätt för unga få tag i narkotika

STOCKHOLM Det är lätt för ungdomar att få tag i narkotika! Särskilt på pubar och klubbar, liksom i området där man bor. Det framgår av en CAN-enkät med 16-24 åringar. 17 procent av dem hade själva använt narkotika, vilket är fyra gånger fler än i en liknande studie för tio år sedan.

Den senaste undersökningen gjorde våren 2003 då 3 000 slumpvist utvalda ungdomar intervjuades per telefon om sina drogvanor.
Över hälften (54 procent) ansåg att de är lätt att få tag i narkotika och 47 procent kände någon som använder illegala droger. Unga i storstäderna upplever närheten till narkotika bara något större än glesbygdsbor (60 respektive 51 procent).

Fler i storstäderna hade använt narkotika någon gång (23 procent) jämfört med nio procent i glesbygd. Totalt hade 17 procent prövat narkotika (20 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna), sju procent hade brukat senaste året och två procent senaste månaden.
Första gången när Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, i denna undersökningsserie ställde frågor till 16-24-åringar svarade fyra procent att de prövat narkotika någon gång.

“Tyvärr bekräftar siffrorna det vi vet sedan tidigare om utvecklingen sedan 1990-talet. Det är naturligtvis oroande att så många ungdomar tycker att de är lätt att få tag på narkotika“, säger regeringens narkotikasamordnare Björn Fries i en kommentar.

“Resultatet av undersökningen ger oss bra underlag för vårt fortsatta arbete, inte minst när det gäller att få svar på varför unga använder narkotika“, tillägger Fries.

Etiketter:

Annonser