Nu fimpar Irlands pubar

Från i måndags är det slutrökt inomhus på Irlands pubar, restauranger, nöjesställen och alla arbetsplatser. Landet är först i världen med ett så omfattande tobaksförbud. Och förbudet stöds av befolkningen, även rökarna, visar enkäter.

Tobaksindustrin pubägarnas organisationer försökte länge få undantag från rökförbudet för pubar, barer och för särskilt ventilerade rökrum. Men hälsoministern Micheál Martin har varit benhård mot sådana kompromisser.

Istället riskerar framöver den som röker på arbetsplatser, inklusive inomhuslokaler i krog- och nöjessektorn, att få betala böter på uppåt 3 000 euro (cirka 28 000 kronor).
Irländsk polis drar sig dock för att behöva rycka ut mot tjuvrökare.

Trots traditionen med rök- och musikfyllda pubar, så stöder befolkningen det strikta rökförbudet. Över 80 procent var positiv i en enkät i november ifjol, även en majoritet av rökarna (61 procent).
I Irland dör omkring 7 000 personer i tobaksrelaterade sjukdomar årligen och 28 procent av de nära fyra miljoner invånarna röker. Passiv rökning ökar risken för att drabbas av lungcancer med omkring 40 procent, rapporterar Reuters.

Hur rökförbudet fungerar i Irland kan även få betydelse för om övriga EU följer efter, tror bedömare. I Sverige blir det troligen aktuellt med rökstopp på krogar från sommaren 2005, om regeringen får som den vill. Lagrådet har godkänt förslaget som riksdagen så småningom ska ta slutlig ställning till.

• Restaurangbranschen har varit tveksam i flera länder där frågan om rökförbud blivit aktuell. Man fruktar att det leder till färre gäster. Staden New Yorks erfarenheter efter första året med rökfritt på alla slags serveringar är dock positiva. Branschen har ökat antalet anställda med åtta procent under året, säger initiativtagaren till förbudet, borgmästare Michael Bloomberg, enligt Tobaksfakta.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser