Stora ändringar föreslås för Christiania

KÖPENHAMN Christiania får vara kvar, men stora förändringar föreslås från 2005 för fristaden i Köpenhamn. Kollektiv ägarform och egna regler blir ett minne blott, enligt den handlingsplan danska regeringen nu lagt fram.

Från kommande årsskift ska Christiania underkastas samma lagar som gäller i övriga Danmark. Uppåt en tredjedel av bostäderna ska rivas i takt med att nuvarande invånare flyttar. Kollektivboende ska ersättas av blandade ägarformer – allmännytta, andels- och bostadsrätter.
Invånarna ska erbjudas nya bostäder i Christiania, men till helt andra hyror. Dagens brukaravgift på cirka 1600 danska kronor ska ersättas av hyror i samma prisnivå som för övriga Köpenhamn.

Så ser framtiden ut för den omstridda fristaden i den handlingsplan som finansminister Thor Pedersen (venstre) och ekonomiminister Bendt Bendtsen (konservative) presenterade på fredagen.

I 32 år har det sociala experimentet fortgått på det gamla kasernområdet. Stadsdelen lockar många turister. Men alternativa ägarformer, daghem, spännande arkitektur, konst och verkstäder har alltmer hamnat i skuggan i kritiken mot att narkotikahandel och kriminella mc-gäng alltmer tillåtits ta över.

Demonstrationer och en namninsamling till Christianias försvar har inte fått den danska regeringen att ändra inställning. Stadsdelen ska normaliseras och underkastas samma lagar som övriga samhället.

Regeringen hoppas att utförsäljningar av hus och byggnader i Christiania perioden 2006-2010 ska inbringa staten intäkter på mellan 105-200 miljoner danska kronor, skriver tidningen Politiken.

Läs mer:
• Regeringens handlingsplan.
• Christianias hemsida och namninsamling.

Etiketter:

Annonser