Skånska skolelever dricker mest alkohol

MALMÖ Skolelever i niondeklassen i Skåne har högst alkoholkonsumtion i landet. Där finns även flest 15-16-åringar som dricker smuggelsprit och får alkohol av föräldrarna, visar Centralförbundet alkohol- och narkotikaupplysnings skolenkäter som för första gången jämförts regionvis.

Uppdelning i sex regioner och jämförelser med CAN:s skolenkäter 2001-2003 visar att snittförbrukningen bland niondeklassarna var 4,7 liter ren alkohol per år (5,5 liter för pojkar och 3,9 liter för flickor). Riksgenomsnittet var 3,4 liter per år.

Lägst var konsumtionen bland de 15-16-åriga skoleleverna i norra Sverige (2,7 liter per år). Smuggelsprit och utlandsinköp var vanligast bland de unga i Skåne, medan hembränt toppar i mellersta och norra landet.
I studien framgår också att de skånska föräldrarna är mest liberala med att ge sina barn alkohol.

De unga i Skåne hade även prövat narkotika i högre grad än sina jämnåriga i övriga landet (12 procent av pojkarna, 9 procent av flickorna. Rikssnitt 8 procent).

I den senaste skolenkäten förra våren svarade över 5 200 ungdomar i nian på frågor om sina drogvanor. Det framgick då – som Drugnews tidigare redovisat – att totalt minskade alkoholkonsumtion och cigarettrökning något, och färre hade prövat narkotika jämfört med åren före.

Pressmeddelande och grafik från CAN (pdf).

Etiketter:

Annonser