Volvo börjar drogtesta nyanställda

GÖTEBORG De flesta av Volvokoncernens svenska anläggningar inför under våren drogtest vid nyanställningar. Det uppgav i torsdags företagets personaldirektör vid en konferens om drogproblem i arbetsliv och i samhälle.

Tema på Volvos konferens i Göteborg var “Nutidens missbruk, en tickande bomb“. Inbjudna föreläsare var bl a regeringens narkotikasamordnare Björn Fries, rehabiliterare, polis, tull.

“Men Volvo är inte värre drabbat än andra industrier, snarare tvärtom“, sade Kjell Svensson vid seminariet, rapporterar TT.
Vid Volvo Aero i Trollhättan används drogtester redan efter krav från kunderna.

Företagets drivkraft bakom satsning på förebyggande arbete är bland annat att anställda som mår bra gör ett bättre jobb och därmed bidrar till att höja lönsamheten.
Genom att rekommendera att införa drogtester vid nyanställningar vill Volvos företags ledning signalera sin syn på drogproblem.

Facket är försiktigt positiv, enligt uttalande i SR Ekot.
Volvokoncernen har cirka 75 000 anställda.

Drogtester i arbetslivet används alltmer för att säkerställa trygg arbetsmiljö och god produktionskvalité. Transportföretag, försvaret och säkerhetsklassade arbetsplatser är exempel på sektorer som redan infört drogtester av anställda, inte bara nyanställda. Medarbetare som är påverkade på jobbet ska i första hand erbjudas behandling och få behålla anställningen.

Etiketter:

Annonser