Protester mot tullnedskärningar

VISBY/STOCKHOLM Protesterna ökar mot tullverkets beslut att lägga ner ett tiotal stationer och spara cirka 370 tjänster. På Gotland pågår namninsamling mot att tullen ska lämna ön. “Visst blir det sämre kontroll. Men vi måste koncentrera oss till de stora trafikflödena“, säger till Drugnews Olle Zinn, enhetschef på tullen som sköter avvecklingen.

Sedan 1985 har tullen och polisens narkotikabeslag tredubblats. Smuggeltrycket av alkohol och cigaretter har aldrig varit större. Dessutom ökar trafficing, människohandeln med kvinnor och barn. Samtidigt riskerar nu stora landsdelar att lämnas utan kontinuerlig tullkontroll.

BANTAD TULL

Större tullstationer som läggs ner är Gävle, Halmstad, Kalmar, Lidköping, Luleå, Visby, Västerås och flygplatserna Skavsta och Sturup, samt några mindre tullstationer.
Dessutom sker stora personalminskningar inom tullverket i Haparanda, Helsingborg, Karlshamn, Karlstad, Karlskrona, Norrköping, Ystad och Örebro, samt på huvudkontoret i Stockholm.
Totalt försvinner cirka 370 tjänster och i framtiden kommer antalet anställda inom tullverket bli 2 195.
• I regeringens budgetproposition för 2004 står att ”inom gränsskyddets kontrollverksamhet skall narkotikakontrollen ges fortsatt högsta prioritet.”

“Tullverkets beslut att lägga ner tullen på Gotland riskerar att få förödande konsekvenser eftersom Gotland därmed lämnas öppet som ett marknads- och transitparadis för narkotikasmuggling och organiserad brottslighet“, står det i uppropet.

Namninsamlingen som ska lämnas till regeringen samordnas av Motgift, ett samverkansprojekt för ett drogfritt Gotland. Landshövding Lillemor Arvidsson är ordförande, och både polis, kommunen, turistbranschen och Svenska Spel är representerad i styrelsen.
“Det är en massiv uppslutning från myndigheter, politiker, näringsliv och invånare att försvar tullverksamheten på Gotland. Beslutet är helt vansinnigt mot bakgrund av det stora turisttrycket, de över 100 anlöpen av kryssningsfartyg sommartid och nu diskuteras dessutom en färjelinje till Baltikum“, säger Torgny Peterson, Motgifts projektledare, till Drugnews.

I december kom tullverkets beslut att lägga ner ett tiotal tullstationer (se faktaruta intill) och minska antalet anställda med cirka 370, varav 85 erbjudits förtida pensionsavgångar. Bakgrunden var sparkrav på 125 miljoner kronor. Nedskärningarna sker främst inom klarering och administration, men minst ett 50-tal personer ska även bort inom gränskontroll och brottsbekämpning.
Avvecklingen ska på många orter vara genomförd redan till sommaren. En stor omorganisation görs samtidigt där hotbildanalyser, globalt underrättelseutbyte och mer rörliga styrkor ska mildra effekterna av nedskärningarna.

“Tullen kan inte längre vara överallt. På Gotland tar vi bara några gram narkotika då och då. Vi måste koncentrera oss mer till de stora trafikflödena där smugglingsriskerna är störst. Vi förstärker exempelvis bemanningen på Arlanda och vid Öresundsbron“, säger Olle Zinn, på tullverket huvudkontor som leder avvecklingen.

Flera bekymrade landshövdingar, lokalpolitiker och näringslivsrepresentanter har uppvaktat tullverkets generaldirektör Kjell Jansson. Regionalt har bl a storföretag i Västernorrland agerat mot planerade neddragningarna, man anser att det finns ett gemensamt ansvar att bekämpa brott och smuggling.
Och riksdagsledamöter har i motioner och frågor undrat hur gränsskydd och lokal samverkan mellan myndigheter ska upprätthållas när tullen avvecklar.

“Stoppa nedrustningen av tullen“, uppmanar Folkpartiet i en ny rapport. Partiet vill tvärtom stärka tullens resurser, utvidga dess befogenheter att ingripa och att fler narkotikahundar införskaffas. Och att tullens brottsbekämpning inte bara ägnas storskaliga smuggelligor, utan även stoppar småhandlare och debutanter, s.k. myrtrafik.

Tullfacket tror dock att protesterna kommer för sent.
“Tullledningen har fattat beslutet, lagt kort ligger. Men kanske regeringen på sikt kan göra något. För att de här neddragningarna glesar ur gränskontrollen det är helt klart“, säger Mats-Owe Johansson, ombudsman på Tull-Kust, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser