Barn fick bära åt smugglande mamma

VÄSTERÅS En flerbarnsmamma greps i söndags på Västerås flygplats med tre resväskor fyllda av växtdrogen kat. Det som inte fick rum fick hennes tioåriga dotter bära i en liten ryggsäck. Modern erkände försök till smuggling av totalt 56 kilo av den narkotikaklassade drogen.

Den 29-åriga kvinnan återvände hem tillsammans med sina barn efter ett helgbesök till London. Där hade hon checkat in tre resväskor med 51 kilo kat. Övriga fem kilo stoppades in i den 10-åriga dottern ryggsäck.

När tullen på Västerås flygplats upptäckte smugglingsförsöket i söndags förmiddag så hävdade först kvinnan att hon smugglade åt en bekant, men sade sedan i förhör att hon gjort det för att själv tjäna pengar. Hon uppgav att hon betalt 10 000 kronor för växtdrogen som inte är narkotikaklassad i Storbritannien.

Kvinnans familj är känd sedan tidigare för smuggling.
“Det som är illa i det här fallet är att hon låter sin dotter bära ryggsäcken, jag har aldrig varit med om något liknande“, säger Ronnie Åhlén, tullinspektör i Västerås, till Västmanlands Läns Tidning.

Kvinnan släpptes efter förhör på eftermiddagen. Hon är misstänkt för normalgraden av narkotikabrott och riskerar upp till sex månaders fängelse.

• Växtdrogen kat (khat) tuggas särskilt bland östafrikanska invandrare och medför stora sociala problem. Kat odlas kring Afrikas horn och smugglas bl a med flyg från Kenya till Europa. Den centralstimulerande drogen klassas som grönsak i Storbritannien, men är numer narkotikaklassad i övriga EU. I Sverige sedan 1989. Smugglingen har ökat dramatiskt – i Sverige beslagtog ifjol tullen 8,3 ton kat.
Bl a invandrarföreningar har kritiserat svenska myndigheter för otydliga signaler och att inte göra tillräckligt för att stoppa kat. Bl a genom den höga gränsen för grovt narkotikabrott vad gäller kat-hantering i Sverige: från 400 kilo kat och uppåt.

Etiketter:

Annonser