Fler missbrukare får metadon

STOCKHOLM Ytterligare 400 opiatmissbrukare får möjlighet att behandlas med syntetiska ersättningsmedlet metadon. Detta sedan Socialstyrelsen höjt maxgränsen till 1 200 patienter efter att antalet tunga missbrukare ökat.

Sedan köerna av hjälpsökande heroinister ökat ändrade den 13 januari Socialstyrelsen föreskrifterna för metadonunderhållsbehandling. Nu kan alltså upp till 1 200 missbrukare samtidigt delta i något av de fem metadonprogrammen i landet.

Ändringen gör i avvaktan på en större omläggning av läkemedelsbehandling till heroinister ska bli klar till sommaren. Kontrollen är omfattande för att få opiatersättaren metadon tillsammans med annan behandling. Medan nya preparat som Naltrexon och Subutex får skrivas ut av alla läkare.

“Vi förbereder nya föreskrifter som innefattar alla läkemedel som kan användas vid opiatberoende. Dels för att förebygga läckage, dels för att det är önskvärt att främst specialister som kan sätta in rätt medicinering i kombination med psykosocial behandling ska få förskriva medlen“, säger Abit Dundar, utredare på Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning, till Drugnews.

• Metadonprogram är en kontroversiell behandlingsform och effekterna omdiskuterade. Behandlingen blir ofta livslång. Metadon förekommer ibland även vid missbruk och medlet kan i höga doser ge ruskänslor och skador. I östra Danmark avled 2002 fler missbrukare av metadon än av heroin/morfin, 47 jämfört med 36 dödsfall.
Även illegal hantering av ersättningsmedicinen Subutex har förekommit bland missbrukare i bl a Frankrike och Finland.

Etiketter:

Annonser