Frankrike vill höja EU:s tobaksskatter

PARIS/BRYSSEL Frankrike som nyligen höjde cigarettpriserna vill utvidga sitt korståg mot rökning till hela Europa genom att göra punktskatterna till en EU-fråga. Olika punktsskatter i länderna leder bl a till ökad gränshandel och smuggling.

I en skrivelse till unionens finansministrar, citerad av tidningen L’Européenne de Bruxelles, förklarar franska regeringen att skillnaderna i punktskatter ”gör det omöjligt att effektivt verka för folkhälsomål”. Skillnaderna förstärks av skattefri försäljning i olika stater. Dessutom förekommer storskalig tobakssmuggling, enligt de franska myndigheterna.

Frankrike begär alltså av övriga medlemsstater i unionen ”större harmonisering genom höjning av tobaksskatten”. Konkret vill Paris se en ”mycket betydande uppvärdering” av gemenskapens miniminivå för punktskatter som i dag ligger på 60 euro per 1 000 cigaretter, långt under unionens genomsnitt på 105 euro.
Dessutom önskar den franska regeringen EU-lagstiftning om större medverkan från tobaksbolagens sida i kampen mot smuggling och olaglig handel.

Och inte minst vill Jean-Pierre Raffarins regering få till stånd ändringar som berör distansförsäljningen av cigaretter, där butiker i lågskatteländer upprätthåller intensiva kontakter med kunder i t.ex. högskattelandet
Storbritannien. Frankrike vill också göra ändringar i det EU-direktiv som idag ger möjlighet att proviantera i en annan medlemsstat.

Ett slag mot hela idén med en gemensam marknad? Nej, försäkrar Frankrike, det handlar om det nödvändiga i att på unionsnivå fastställa ”seriösa regler som undviker blindskäret skadlig konkurrens”.

Etiketter:

Annonser