Ny portal mot droger öppnad

STOCKHOLM Ännu en antidrogsajt har sett dagens ljus. På Drogportalen.se ska uppgifter om möten, lästips, drogfakta och metoder samlas från en mängd andra sajter. “Vi vill bli navet om droginformation för vuxna“, säger redaktör Mia Sundelin till Drugnews. Samtidigt har systersajten Drugsmart.com för unga surfare fått nytt utseende.

Båda sajterna – som administreras på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN – hade releaseparty häromdagen.
Drogportalen ska sammanställa relevant information, möte- och konferenstips med mera från de många seriösa webbsidor om främst alkohol och narkotika som finns idag på Internet.

“När jag var med och startade Drugsmart 1998 så var situationen omvänd. Då var 90 procent av narkotikarelaterade sidor drogliberala. Idag har det blivit svårt att hitta rätt i informationsdjungeln för att det finns så många bra restriktiva hemsidor“, säger Mia Sundelin (bild).

Drogportalen har redan ett 15-tal olika samarbetspartners (bl a Tullen, Socialstyrelsen, Hassela Solidaritet och huvudmännen för Drugnews: IOGT-NTO och RNS). Projektet har fått 1,5 miljoner kronor från Statens Folkhälsoinstitutet, Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén. Men från i höst är det meningen att intäkter från samarbetspartners och annonser ska finansiera verksamheten.

Om Drogportalen med sin lättklickade och strama layout främst vänder sig till drogexperter och andra vuxna så vill Drugsmart främst locka ungdomar. Den sajten har nu fått en ansiktslyftning.
“Vi har inte fått några extrapengar, men har försökt göra sajten än mer aptitlig och lättillgänglig. Vi har ju många besökare som söker fakta och ställer frågor som kräver svar“, säger Annika Andersson och Jimmie Hjärtström på Drugsmart.
Och det blir nära samarbete mellan de båda sajterna – de tre redaktörerna sitter ju vägg i vägg i CAN:s lokaler i centrala Stockholm.

Där hade många samlats häromdagen för att lyssna på tal, käka salta pinnar och provsurfa på utställda datorer. I vimlet syntes regeringens narkotikageneral Björn Fries, drogsamordnare, experter och representanter för frivilligorganisationer. Och även grupp 15-16-åriga killar från förorten Vårby Gård.
“Det finns mycket droger därute, men allt för få bryr sig. Visst kan Internet hjälpa till och informera om problemen“, sade Baris Suvahci och Rickard Berglund till Drugnews.
Medföljande fritidschef Evy Tiensuu berättade att ett lokalt nätverk mot droger håller på att bildas i Vårby Gård och att elever planeras få se temafilmer och chatta med Drugsmartredaktionen.

Etiketter:

Annonser