Mer dopingmissbruk utanför idrotten

STOCKHOLM Dopingproblemet är idag större utanför idrotten. Smuggling och användande av anabola steroider ökar bland kriminella, ungdomar och kroppsbyggare. “Vi behöver hjälp för att komma till rätta med problemet“, säger Kennet Wiklund, dopingansvarig på Svenska Kroppskulturförbundet, till Drugnews. Ett stort expertmöte om hormonbaserad dopingmedel hölls i veckan.

Under senare år har det skett en kraftig ökning av tullens och polisens beslag av dopningspreparat, främst är det anabola androgena steroider (AAS) som påträffas.

“Missbruk av anabola verkar ha blivit mäns motsvarighet till plastkirurgi för att snabbt nå sina kroppsideal“, sade idrottsminister Mona Sahlin som invigningstalade på ett seminarie nyligen om anabola steroider i Rosenbad i Stockholm.
Hon är bekymrad över besinningslösa dåd och kvinnomisshandel som uppmärksammats där förövarna inte sällan varit steroidanvändare.

Men bruket av anabola steroider verkar i undersökningar var mycket begränsat. Endast någon procent av tillfrågade i olika undersökningar – både bland skolelever, värnpliktsmönstrande och vuxna – uppger att de prövat.
“Uppenbarligen finns behov av andra analysmetoder för att fånga in problemet“, säger Fred Nyberg, forskningsansvarig på Mobilisering mot narkotika, som fungerade som konferencier på seminariet.

Men det verkar samtidigt som att antidopingarbetet inom idrotten börjar ge resultat. Doping ökar inte längre inom svensk idrott. Istället är det ofta bland gymbesökare och kroppsbyggare som användningen sker.
Det bekräftas av både djupstudier och sportföreträdare.

“Visst har vi problem när nästan varje som testas torskar. Vi gör vad vi kan, men behöver ekonomiskt stöd och vill komma med i Riksidrottsförbundet“, säger Kennet Wiklund.

Men RF har flera gånger avstyrkt kroppsbyggarnas medlemsansökan. Man är dels tveksam till om bodybuilding och fitness är att betrakta som idrott, dels är man inte övertygad om de tar dopingproblemet på riktigt allvar.

I en avrundande debatt om steroidmissbruk efterlyste Walter Kegö från Mobilisering mot narkotika mer internationellt samarbete, nya arbetsmetoder och ändrade lagar.
“Straffsatser bör höjas för dopinghantering eller så bör preparaten narkotikaklassas. Annars så kommer kvinnomisshandel, våldsbrott och annan kriminalitet att öka i steriodernas spår“, sade han.

Etiketter:

Annonser