Anti-knarkupprop skruvar upp tonen

STOCKHOLM Hur kan knarkhanteringen tillåtas fortsätta år efter år vid Sergels torg i Stockholm? “Tillväxtpaket delas ut, men regeringen har glömt det viktigaste – julpaketet mot narkotika!“, sade Anders Castberger (bild), NBV-rektor, som talade vid aktionen “www.stoppaknarket.nu“ i lördags.
• Efter nyår hålls lunchmöten varje måndag vid s.k. Plattan.

Under åtta lördagar i rad vid femte höghuset på Sergels torg har möten hållits och namn samlats mot beslutsfattares uppgivenhet och för en folklig mobilisering mot narkotika. Initiativet till aktionen och namninsamlingen står Riksförbundet narkotikafritt samhälle som tillsammans med Föräldraföreningen mot narkotika bjudit in et 15-tal talare i november och december.

Författaren och f d kåkfararen Lasse Strömstedt var först ut och berättade om hur knarket i uppåt 40 år haft tummelplats kring Sergels torg. Dygnet runt pågår handeln och över tusen människor har avlidit under åren i kvarteren runt i överdoser.
Strömstedt tycker att det snackas för mycket och görs för lite.
“Det gäller att störa och göra langning och missbruk besvärligt“, sade han.

Föräldrar har med personliga berättelser om sina och anhörigas helveten fått förbipasserande att stanna till och lyssna. Och gamla riksdagspolitiker som socialdemokraten Thure Jadestig, 81 år, har inte varit nådiga mot partikamrater i regeringen:
“För trettio år sedan deltog jag här i apellmöte om narkotikaproblemen. Idag känns det som att vi är tillbaka i samma situation och ingenting lärt. Regeringen dröjer med åtgärder, utredning efter utredning maler på utan att komma till handling“.

Vid årets sista möte i lördags talade Ove Rosengren och Gun Nordin, RNS, Per Lagerström från reklambyrån ETC, och Anders Castberger, rektor inom Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.
“Vi behöver mobilisera både inom och utanför EU och säger nej till sprututdelning och legalisering av droger“, sade Anders Castberg, som tidigare var riksdagsman (fp).
“Alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting“, sade Gun Nordin som gick runt med namnlistor.

Jäktade julhandlare stannade till, lyssnade, fick mugg glögg och pepparkaka.
“Det är jätteviktiga frågor. Drogproblemen ökar och kostar samhället mycket både i pengar och mänskligt lidande. Allt för lite görs idag“, sade paret Ann-Maria och Johan Ek (bild)från Kungsholmen och undertecknade uppropet.

Aktionen www.stoppaknarket.nu“ samlas kring fyra grundkrav:
• Fler poliser som jobbar med tidigt upptäckt; frivilliga och misstankebaserade drogtester i skolan; stöd- och kontrollprogram inom socialtjänsten som uppföljning; bevara bemanningen inom tullen.

Det är till statsminister Göran Persson som uppropet riktas. Ty i sin regeringsförklaring 2002 lovade han att “de som börjar missbruka måste bli färre, och de som slutar måste bli fler“.
In på nya året ska namnlistor med hittills flera tiotusental namn överräckas.


Apellmötena mot knarket vid Sergels torg fortsätter, fast från mitten av januari vid lunchtid på måndagar. Med samma envishet som måndagsmöten hölls för Baltikums självständighet.
“Vi fortsätter driva frågan mot narkotikahandeln. Och nu ska vi flytta ner på Plattan, alldeles intill langarna och heroinmissbrukarna. Vi ska skruva upp tonen och utmana politikerna“, säger Maria Söderberg (bild), konferencier under höstens apellmötena, till Drugnews.
Bland andra har regeringens narkotikasamordnare Björn Fries lovat komma.

Etiketter:

Annonser