Rökförbud på alla serveringar föreslås

STOCKHOLM Första juni 2005 blir det rökförbud på alla serveringar inomhus i Sverige – inklusive barer och nattklubbar. Det föreslås lite oväntat i en lagrådsremiss av regeringen under torsdagen som har stöd av miljöpartiet och vänstern. Restaurangfacket stöder förslaget, medan branschen är besviken.

Nyheten om förslaget om rökförbud lämnades på tisdagseftermiddagen av folkhälsominister Morgan Johansson efter en träff med socialdemokratiska riksdagsgruppen. Det ska nu prövas av lagrådet innan riksdagen får ta ställning.
”Inget tyder på att vi skulle lyckas uppnå rökfrihet på serveringarna med frivilliga överenskommelser. Det är en alldeles för viktig arbetsmiljöfråga för att skjutas på framtiden. Det är också en stor symbolfråga för hela folkhälsopolitiken”, sade folkhälsominister Morgan Johansson till Tobaksfakta.

Endast på utomhusserveringar blir det i framtiden möjligt att bolma vid matborden. På restauranger kan frivilliga rökrum inrättas med krav på ventilation, men där får varken ätas eller drickas. Det var även det förslag som Folkhälsoinstitutet förordade i sin rapport i början av året.

Omkring 500 personer avlider årligen i Sverige sedan de ofrivilligt inandas rök från andras tobaksrökning. Särskilt restaurang- och barpersonal är utsatt för passiv rökning. Fackföreningsrörelsen ställer sig bakom rökförbudet, medan branschen är besviken.

”Vi hade hoppats på en kompromiss där rökning bara skulle förbjudas i matsalen”, säger Mats Hulth, VD för landets hotell- och restaurangföretagare, till Dagens Nyheter.
Han anser att det borde göras undantag för barer och nöjesrestauranger. Och att förutom risk för smygrökning kan särskilt sådana ställen förlora ekonomiskt på ett förbud.

Folkhälsoministern anser dock att branschen missat chansen att frivilligt införa rökfria miljöer. Och i regionen där rökförbud införts på serveringar finns det även statistik som tyder på motsatsen – att rökfria ställen omsätter mer än tidigare.

Rökförbud har länge prövats i Kalifornien, andra delstater och sedan i våras även i New York. Norge blir första land med att helt införa rökförbud på uteställen 1 juni nästa år. Nyligen beslutade även Nya Zeelands parlament om att införa rökförbud.

Etiketter:

Annonser