Bryggeri kartlägger smuggelligor

BURG/MALMÖ Bryggeriet Spendrups har under ett år på egen hand kartlagt organiserad smuggling av alkohol från Tyskland till Sverige. Bakgrunden är minskad ölförsäljning och målet att få till stånd en sänkt alkoholskatt.

Det är Spendrups säkerhetsavdelning som kartlagt smugglingen från Nordtyskland till Sverige. De pendlande minibussarna som hämtar varorna filmas och identifieras. Och mellanlager i Malmötrakten – varifrån vidareförsäljning sker till övriga Sverige – lokaliseras.

Alkoholen säljs bland annat till restauranger, svartklubbar och privatpersoner. Bara från tyska staden Burg fraktar dagligen organiserade smugglare 120 000 burkar starköl, 11 000 liter vin och 3 000 liter starksprit, enligt Sveriges Radio Eko som i fyra dagar följt Spendrups alkoholspioner. Dessutom kommer privatpersoner, s.k. alkoholturister, och handlar hem stora mängder alkohol i turistbussar och personbilar.
Resultatet av kartläggningen tänker Spendrups överlämna till polis och tull.

Bryggeriets privatspaning mot alkoholsmugglarna är dels ett misstroende mot att tull och polis har ambitioner och resurser att klara problemet.
“De har inte de resurserna och inte den prioriteringen. De letar fortfarande efter narkotika, men de här ligorna ägnar sig nu åt alkohol“, säger bolagets VD Jens Spendrup till TT.

Dels är aktionen ett sätt att uppmärksamma politikerna om hur inhemsk bryggerinäring drabbas av smuggling och privatinförsel av alkohol från lågskatteländer. Målet är att få fram en sänkning, i ett första steg till dansk nivå.
Men Arne Körnsberg (s), ordförande i riksdagens skatteutskott, anser inte att det för närvarande är aktuellt med att sänka alkoholskatten.

Spendrups avser att fortsätta att på egen bekostnad kartlägga alkoholsmugglare. Överåklagare Sven-Erik Alhem i Skåne ser inga hinder med att Spendrup bedriver privatspaning mot alkoholsmugglare.
“Både polis, åklagare och tullen är i hög grad beroende av privatpersoners iakttagelser“, säger han till Ekot.
Däremot vill Alhem nu att myndigheterna samarbetar bättre för att komma åt och kunna lagföra fler smugglare.

Etiketter:

Annonser