Heroinsmugglare slipper 43-årigt fängelsestraff

STOCKHOLM Den 38-åriga kvinna som i Sverige avtjänar ett 43-årigt thailändskt fängelsestraff för försök till heroinsmuggling ska friges villkorligt i augusti 2006. Det är innebörden av ett regeringsbeslut på torsdagsmorgonen.

Diplomatdottern Karolina Johnsson greps med fem kilo heroin i en resväska på Bangkoks flygplats 1994. Hon dömdes först till 50 års fängelse, ett straff som sänktes till 43 år.

Hon avtjänade fyra år i thailändskt fängelse och överlämnades 1998 till Sverige och placerades på kvinnoanstalten Hinseberg. Tre nådeansökningar har tidigare avfärdats av svenska regeringen.

Tidigare i år skrev Sverige ett fångavtal med Thailand om att dömda som överförs kan få straffen förkortade. Det avtalet omfattade dock inte – som Drugnews rapporterat – det tiotal svenskar som tidigare fått kommit hem.

Den svenska regeringen har dock fört samtal med thailändska myndigheter om att förkorta Karolina Johnssons straff och några protester har inte inkommit.

Upp till 18 år är det strängaste straffet för grova narkotikabrott i Sverige. Normalt kan en villkorlig frigivning ske sedan två tredjedelar av ett straff avtjänats.

Justitieminister Thomas Bodström bekräftar för Ekot att regeringen nu beslutat korta Karolina Johnssons straff.
“Verkställigheten har förkortats till tolv års fängelse, vilket innebär att hon friges den 20 augusti 2006“, säger han.

• Ytterligare två svenskar som avtjänar långa fängelsestraff utdömda utomlands och som överförts till Sverige kan komma att få straffen kortade.

Etiketter:

Annonser