Minnesdag för “rapportören från undre världen“

STOCKHOLM På torsdag visas filmer av nyligen avlidne filmaren och drogdebattören Janne Mattsson på biograf Zita i Stockholm. “Han var en rapportör från den undre världen. Hans egen tunga livserfarenhet blev drivmotor för hans filmer och journalistik. Med den utgångspunkten slogs han mot etablissemangets lättsinne inför drogproblematiken“, säger dokumentärfilmaren Stefan Jarl som medverkar vid minnesdagen.

“I ett av våra sista samtal var det nedläggningen av vårdsektorn som stod i
fokus. Vi var heligt förbannade, för vi visste vilket elände som väntar det
samhälle som inte kan ta itu med missbruket. Det slutar i katastrof“, fortsätter Jarl som själv producerat flera filmer om sociala problem.

Janne Mattsson avled i början av oktober, 63 år gammal. Efter att lämnat fängelse och missbruk bakom sig så kom han senare att inta en mycket restriktiv syn på hur narkotikaproblemet skulle lösas. Han deltog livligt i diskussionen med artiklar, böcker och filmer – exempelvis om tvångsvård och nödvändigheten att kriminalisera själva knarkanvändandet.

På Zita visas på torsdag 4 december, i en eftermiddags- och en kvällsföreställning, filmen “Upprättelsen – om ett år på Hassela“ (1979 i SVT). Filmen kom att påverka synen på narkomanvården av ungdomar. Dessutom filmerna “AP Nyman – alkoholist“ (1980) och “Morgonfixen“ (1990).
Förutom Stefan Jarl medverkar vid minnesdagen producenten Anders Birkeland, Martin Viredius och Janne Mattssons livskamrat Malena Rydberg.

• Information och förköp via Zita (Folkets bio). Medarrangörer är Våra gårdar, RNS och Leopard förlag. Behållningen går till stöd av distribution och visningar i skolor av Janne Mattssons filmer om bl a cannabis, LSD och ecstasy.

Etiketter:

Annonser