“Coffee shops kan tvingas stänga efter EU-beslut”

BRYSSEL Ett rambeslut inom EU om ett lägsta maxstraff för narkotikahandel på ett års fängelse har träffats av unionens justitieministrar. Beslutet är enligt justitieminister Thomas Bodström (bild) ett steg mot att Holland kan tvingas stänga de “coffee shops“-butiker som bland annat säljer cannabis. “Sverige har lyckats avvisa en liberal och tillåtande syn på narkotikahandel“, säger han i en kommentar.

Överenskommelsen som antogs på torsdagen betraktar Boström som en stor svensk seger. Frågan om gemensam syn på straff mot överlåtelse har varit en känslig fråga i två års tid. Det är främst Sverige och Frankrike som drivit på, medan flera andra länder ville ge exempelvis Holland undantag från harmoniseringen.

Men ingen ville vänta ytterligare och låta frågan avgöras först nästa år när ett tio nya länder blir EU-medlemmar. Och ett kompromissförslag för ett holländskt undantag av EU-kommissionären Antonio Vitorino, som nyligen besökte Stockholm, tillbakavisades av Sverige.

“Jag är mycket nöjd att vi har nått en så bra överenskommelse. Sverige
har under förhandlingarna gång på gång avvisat en liberal och
tillåtande syn på narkotikahandel. Sådana eftergifter sänder ut fel
signaler till medborgarna i såväl de nuvarande som i de blivande
medlemsstaterna“ säger Boström.
Han understryker att han inte kunde kompromissa om ramavtalet om narkotikahandel som är en av Sveriges viktigaste framgångar tillsammans med det om människohandel inom området brottsbekämpning i EU.

Överenskommelsen, som nu alltså även den holländske justitieministern gått med på, slår fast att all narkotikahandel kriminaliseras, inga undantag görs för småskalig handel. Det nya ramavtalet omfattar dock inte de lika känsliga frågorna om eget innehav och bruk av narkotika.
Ett gemensamt lägsta maxistraff för överlåtelse införs nu inom unionen på ett års fängelse och för grovt brott minst tio års fängelse. Det senare något som Sverige klarar på håret då tio år är maxstraff för narkotikabrott i Sverige.

Svårare får länder som Holland och Danmark som idag ser mellan fingrarna med langning av mindre mängder av exempelvis hasch och marijuana i hundratals coffee-shops-butiker respektive små bodar på “Pusher Street“ i fristaden Christiania.

Den svenska regeringen ser torsdagens beslut som ett stort steg mot en framtida stängning av coffee-shops i Holland, där cannabis idag säljs och röks öppet.
“Även i Holland är egentligen mindre överlåtelse av narkotika otillåten, men i praktiken följs inte bestämmelserna utan åtalseftergift ges. Nu införs en uppföljningsmekanism som gör att EU-kommissionen ska se till att länderna följer sina egna straffbestämmelser“, säger Per Lindqvist, ämnesråd på justitiedepartementet, till Drugnews.

Hur effektiv den uppföljningen blir återstår dock att se och avgörs troligen inom ramen för den författning som nu förhandlas fram.
Holland tolkar redan torsdagens beslut annorlunda, som att man tillåts behålla coffee-shops-systemet, men att bara landets egna invånare som kan visa id-kort tillåts handla där, enligt Washington Times/UPI. Justitieminister Piet Hein Donner säger att hans regering för att motverka drogturism ska förbjuda butiksinnehavarna att sälja droger till utlänningar.

Etiketter:

Annonser