Skärpt socialpolitik utlovas av statsministern

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Statsminister Göran Persson utlovade i sin regeringsförklaring vid riksdagens öppnande på tisdagen en skärpt socialpolitik. Bland annat med satsning på missbrukarvården, psykiatrisamordnare och begränsning av alkoholreklamen.

Göran Perssons regeringsstrategi efter euronejet i folkomröstningen är att försöka underlätta för ökad tillväxt, konkurrenskraft och utveckling. Rykten gör gällande att välfärdsmålen inte kommer att nås vilket befaras ska märkas i den budget som inom kort ska presenteras.

Men statsministern talade i riksdagen om fortsatt satsningar på sjukvård och skärpt socialpolitik med höjd föräldraförsäkring och satsning på missbrukarvården.

“Fler kommer att få vård, köerna till avgiftning kortas och eftervården förbättras. Genomförandet av den alkoholpolitiska handlingsplanen fortsätter och alkoholreklamen begränsas ytterligare. En nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården förbereds“, sade Göran Persson.

Han betonade också att “alla människor måste kunna känna trygghet på gator och torg“. Den psykiatriska vården ska förstärkas, en psykiatrisamordnare tillsättas och han utlovade nya resurser till rättsväsendet.

“Antalet poliser ska fortsätta öka. Skärpningar i sexualbrottslagstiftningen föreslås. Återfall i brott måste minska. Kriminalvården utvecklas och påföljderna moderniseras“, sade han.

Om behovet av internationella insatser så citerade statsministern den bortgångna Anna Lindhs utrikesdeklaration där hon talade om att “säkerhet i dagens värld måste skapas globalt och gemensamt“. Statsministern talade bland annat om behov av ökat bistånd, förstärkta insatser mot hiv/aids och prioriterad narkotikabekämpning.

Däremot tog han inte upp om regeringen står emot de ökade kraven på sänkta alkoholskattern när nu både Finland och Danmark väljer att sänka för att försöka motverka ökad privatinförsel och smuggling.

Starten av nya riksdagsåret präglades mycket av sorg över mordet på utrikesminister Anna Lindh. Talmannen Björn von Sydow höll ett tal till hennes minne. Och vid hennes tomma statsrådsplats stod en vacker blomsterbukett.

Fotnot: läs hela regeringsförklaringen.

Läs mer i Drugnews:
Upprop till statsministern att stoppa knarket

Etiketter:

Annonser