Skärpt straffvärde för Rohypnol i HD-dom

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Högst domstolen skärper straffvärdet för “monsterdrogen“ Rohypnol. I en dom på fredagen i ett prejudicerande pilotmål sänker domstolen kraftig gränsen för grovt narkotikabrott till 1 000 tabletter, vilket är en tjugondel mot tidigare.

Den tidigare gränsen till grovt narkotikabrott har sedan en dom 1998 legat vid innehav vid 20 000 1-milligrams tabletter Rohypnol. Nu anser HD att det narkotikaklassade sömnmedlet bör jämställas i farlighet med GHB och ecstasy och sänker alltså gränsen till cirka 1 000 tabletter.

“Jag är mycket nöjd med den klargörande domen från Högsta domstolen idag. Vi ska genast kontakta alla åklagarmyndigheter om att gränsen från idag i praktiken nu har sänkts“, säger Astrid Eklund, chefsåklagare på riksåklagarmyndigheten, till Drugnews.

Sedan smuggling, missbruk och våld kopplat till det narkotikaklassade sömnmedlet ökat oroväckande så har riksåklagaren med stöd av expertvittnen drivit pilotmål för att skärpa straffvärdet.
En viktig motivering var att Rohypnol alltmer används av kriminella för att stärka sig och “bli bättre“ på att begå bland annat rån och misshandel. Preparatet har även använts vid våldtäkter genom att söva brottsoffer.
Och en läkare på Maria Ungdom vittnade i förhandlingarna att Rohypnol används alltmer bland ungdomar för att stärka rus och aggressivitet.

Högsta domstolen tog fasta på detta och att “det får anses visat att Rohypnol är betydligt farligare än vad det fanns anledning att anta vid tiden för HD:s avgörande 1998“.

I det aktuella målet fastställde HD Svea hovrätts domslut på två respektive 2,5 års fängelse för grovt narkotikabrott, samt utvisning tio år, för två litauer som försökt smuggla in nära 9000 tabletter i landet. Litauerna hade yrkat att smuggelförsöket skulle betraktas som normalgraden och att särskilt utvisningen skulle upphävas.

Flera personer – bland andra narkotikaexperten Jonas Hartelius – har även krävt att Rohypnol (med verksamma substansen flunitrazepam) helt ska avregistreras som läkemedel.

I HD-domen (B2399-03) var två ledamöter skiljaktiga.

Läs mer i Drugnews:
Monsterdrogs straffskala avgörs i HD
Ny vägledande fängelsedom om Rohypnol

Etiketter:

Annonser