Svensk i ledning för EU:s narkotikacenter

2003-07-08 16:30 (Drugnews/SL)
LISSABON Ämnesrådet på Socialdepartementet, Ralf Löfstedt (bild) blir från årsskiftet vice styrelseordförande för EU:s omstridda drogobservatorium, EMCDDA, i Lissabon. Centret har tidigare kritiserats för yviga analyser av insamlad narkotikastatistik. “Övertolkningar har gjorts. Vetenskaplig trovärdighet är viktigt, centret ska inte vara en drogpolitisk kampanjcentral“, säger Löfstedt till Drugnews.

Löfstedt är veteran med över 20 års erfarenhet av narkotikapolitik. Han har bl a varit huvudsekreterare i regeringens narkotikakommission och sitter i rådet för FN:s narkotikakontrollorgan. Han utsågs häromdagen till vice styrelseordförande för en treårsperiod i Europeiska unionens drogobservatorium där han länge varit svensk representant.
“Jag var inte förberedd, det skedde helt överraskande. Men det ska bli spännande“, säger Ralf Löfstedt.

Marcel Reimen från Luxemburg, förre vice ordförande, utsågs till ordinarie styrelseordförande. Reimen har redan fungerat som ordförande sedan den tidigare, Mike Trace, hoppade på ett FN-chefsjobb om narkotika, men tvingades sluta då han avslöjades som drogliberal med “dubbel agenda“.

EMCDDA (eller ECNN på svenska) samlar sedan mitten av 1990-talet in och analyserar narkotikarelaterad statistik från medlemsländerna. Trots svårigheter att få in jämförbara data har långtgående påstående ofta gjorts i årsrapporterna. Och drogrestriktiva Sverige har där utpekats ligga i täten i EU med narkotikadödsfall. En förklaring var bl a att Sverige inte bara redovisade överdoser, utan även dödsfall där narkotika funnits med i bakgrunden.

“Men numer ska länderna bara rapportera förgiftningsdödsfall av narkotika. Även några andra nyckelindikatorer har tagits fram för att underlätta insamling av jämförbara data“, berättar Ralf Löfstedt.
Andra stora utmaningar på sin nya post anser han vara EU:s utvidgning med tio nya stater nästa vår och att stärka centrets vetenskapliga trovärdighet.

“Jag ska främst arbeta för att stärka centrets position, inte där föra Sveriges talan. Och jag vill inte att det blir en drogpolitisk kampanjcentral“, säger han.
EMCDDA:s styrelse har bl a reagerat mot att centrets direktör Georges Estievenart vid flera tillfällen framfört egna åsikter om att EU:s narkotikastrategi bör samordnas mer.

Frågan om centret i framtiden även ska börja samla in uppgifter även om medlemsländernas alkoholsituation har han inte tagit ställning till. Han anser att först måste kvalitén på narkotikastatistiken bli bättre innan det blir aktuellt diskutera utökade uppgifter för centret i Lissabon.

° Nå, tror du att det är möjligt att uppnå ett narkotikafritt Europa?
“Det är väl det enda rimliga målet. Och det är EMCDDA:s uppgift att samla in statistik och analysera hur det går“, svarar han diplomatiskt.

Läs mer i Drugnews:
“Samordna EU:s kamp mot narkotika“
”Narkotikatrycket ökar vid EU-utvidgningen”
Mike Trace tvingas lämna FN-post
Norden kräver bättre drogstatistik i EU

Etiketter:

Annonser