Knarkpoliser friade för spaningsmetoder

(Drugnews/SL)
MALMÖ Alla tre åtalade narkotikapoliser i Malmö friades helt på onsdagen av tingsrätten i den uppmärksammade rättegången om brottsprovokation. Men hur långt ambitiösa poliser får gå i spaningsarbete är fortfarande oklart.

En av narkotikaspanarna hade för att reda upp en större härva uppmanat en känd knarkbrottsling och tipsare att köpa heroin. Han påstods även ha avslöjat för informatören att dennes telefon var avlyssnad av länskriminalen och genomfört en olaglig kroppsbesiktning av en misstänkt kvinna.

Åklagaren åtalade en 40-årig polisman för stämpling till brott och – tillsammans med en kollega – för grovt tjänstefel för att de inte anmält informatören som själv misstänktes ha begått grovt narkotikabrott. Polisernas kvinnliga chef var ett tag åtalad för att hon inte rapporterat den påstådda kroppsbesiktningen.

Mycket av åklagarens åtal byggde på upptagningar av telefonavlyssningar. Men tingsrätten friade Malmöpoliserna på alla punkter – rätten ansåg inte bevisen hålla om vare sig överenskommelse om heroinaffären, polisläcka eller olaga kroppsbesiktning.

Den 40-årige polismannen grät lättad efter att domen meddelats. Och enligt hans försvarare Per E Samuelsson har rättsprocessen mot poliserna inneburit skada i narkotikabekämpningen senaste året.
“Antalet beslag har halverats i Malmö. Polisen vågar inte närma sig sina tipsare och informatörerna själva vågar inte närma sig poliserna“, sade försvarsadvokaten till TT och SR:s Eko på onsdagen.

-Den påstådda brottsprovokationen (stämpling till brott i svenskt rättsbruk) av lokala narkotikaspanare uppdagades förra våren av länskriminalen som i en annan narkotikautredning avlyssnade tipsarens adress. Flera narkotikapoliser i Malmö anhölls under uppmärksammade former och en diskussion drog igång om hur långt ambitiösa poliser bör få gå i spaningsarbete mot brott.

I Sverige använder polisen bevisprovokation, medan att locka någon att begå brott för att säkra resultat är otillåtet. Men det kan vara en svår balansgång och tydliga föreskrifter om särskilda spaningsmetoder saknas inom polisen. Något som också konstateras i domen av Malmö tingsrätt, som dock väljer att inte ta ställning om mer kontroversiella metoder bör vara tillåtna.

Många anser dock att brottsprovokation – som utnyttjas i flera andra länder – bör få användas av polis för att jaga grova brottslingar. Och en utredning föreslog nyligen att det bör bli tillåten spaningsmetod om åklagare bedömer att brottet ändå skulle begås.

Läs mer i Drugnews:
Åtal väntas mot narkotikapoliser i Malmö
Brottsmisstänkta narkotikapoliserna släppta

Etiketter:

Annonser