Upprop till statsministern att stoppa knarket

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM En namninsamling med krav på fler narkotikapoliser, drogtester i skolan och stödprogram inom socialtjänsten har startat på sajten stoppaknarket.nu. “Det är mycket prat, men lite som verkligen görs åt narkotikaproblemet“, säger Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle som tagit initiativ till uppropet.

Uppropet vänder sig direkt till statsminister Göran Persson (bild) som i sin regeringsförklaring 2002 lovade att “de som börjar missbruka måste bli färre, och de som slutar måste bli fler“. I valrörelsen talade också statsministern mycket om vikten av att bekämpa drogproblemen.

“Men än har vi inte sett några konkreta förslag hur regeringen tänkt minska missbruket av narkotika. Vad väntar man på?“, undrar Per Johansson.

Han tycker tragedin häromdagen i Åkeshov då en man dödades och flera skadades av en psykiskt förvirrad missbrukare visar hur tafatt samhället ofta är inför problemen. Ett annat exempel är en ung flicka i Eskilstuna som hamnade mellan myndigheternas stolar och avled av en överdos.
“Idag kan unga killar ligga på pojkrummet och röka hasch med socialtjänstens vetskap. Och när de fyllt 20 år så är chansen att någon ingriper än mindre“, säger Per Johansson.

Kraven i uppropet stoppaknarket.nu riktar sig främst på tidigt upptäckt av drogmissbruk och konsekvent uppföljning för att förhindra att unga människor fastnar i missbruk.

De tre kraven är:
• Fler narkotikapoliser som jobbar med tidig upptäckt
• Drogtester i skolan – frivilliga och misstankebaserade
• Stöd- och kontrollprogram inom socialtjänsten som uppföljning

• Namninsamlingen pågår till i december då listorna ska överlämnas till statsministern.

Etiketter:

Annonser