Idrottsstjärnor, alkohol och unga beundrare…

Trots hård träning och sunda ideal förekommer alkohol, doping och andra droger även inom idrotten. Idrotten måste ta sitt ansvar som förebild i samhället, skriver Jonas Björling, projektledare för ”Attityd – för en alkoholfri uppväxt”, ett samarbete mellan IOGT-NTO-rörelsen och Riksidrottsförbundet, i en krönika i Drugnews.

Idrotten måste ta sitt ansvar som förebild i samhället. Vi kan inte bara nöja oss med att vara en spegelbild längre. Det är dags att på allvar föra in samtal och dialog om attityder och beteenden i omklädningsrummen runt om i flera av landets cirka 22 000 idrottsföreningar!
Vi måste enade stå upp och möta de tilltagande drogliberala hoten som hotar att urholka den historiskt sett framgångsrika restriktiva svenska alkohol- och drogpolitiken.

Vi vuxna har inte längre råd att passivt stå bredvid när locktoner från både musik- och filmindustri och Internet sköljer över dagens unga i en hittills oöverträffad omfattning.

Det medför ökade krav på en fast och tydlig vuxenroll som tar ansvar och försöker vägleda i den svåra och tidvis frustrerande informationssovringsprocessen man som ung människa måste kunna hantera.
Där har alla vuxna ett ansvar oavsett om vi är föräldrar, idrottsledare, lärare, pensionärer eller något annat.
Att skapa denna medvetenhet hos vuxna nära ungdomar är ett av de områden kampanjen Attityd – för en alkoholfri uppväxt ska jobba för. Den bygger på en intressant och ny koppling mellan två mycket olika organisationer. Riksidrottsförbundet och IOGT-NTO-rörelsen vill förenas kring det övergripande målet: att ge våra barn och ungdomar en bra start i livet med rätt att växa i alkoholfria miljöer och en uppskjuten alkoholdebut.
Den stora utmaningen här ligger i att jobba på tvärs och hitta det som förenar snarare än det som skiljer.

Jag tror på den kraft som våra ursvenska folkrörelser representerar. Här är det långsiktiga, ofta ideella arbetet i fokus. Detta utförs i det tysta varje dag på tusentals ställen runt om i landet; den regelbundna omsorgen om ett gäng ungdomar som förenas kring en gemensam positiv verksamhet. En ökad medvetenhet om attityder och beteenden när det gäller hur man hanterar dilemman i anslutning till alkohol känns angeläget att lyfta fram.

Handbollens Bengt Johansson och fotbollens Sven-Göran Eriksson är två representanter på toppnivå för en ledarstil som betonar lagets harmoni och ser de enskilda spelarnas totala livssituation även utanför idrottsarenan som väsentlig för vad som senare händer på den.

Välutbildade ledare som bryr sig och är medvetna om sin förebildsroll är vad vi behöver för att väl ta hand om den uppväxande generationen.

En gemensam stabil värdegrund ger trygga ramar för all verksamhet, också inom en idrottsförening. Ett stort steg är taget om man sätter in alkoholfrågan i ett större sammanhang, där man inom föreningen gemensamt diskuterar fram vilka värderingar man vill stå för. Ett ännu större steg och en verklig förankring får man först då man går från ord till handling – dvs låter policyns andemening genomsyra de vardagliga beslut som reglerar verksamheten. Denna process tar tid, men på sikt skapar den också många mervärden.

Utifrån ovanstående blir det desto viktigare att idrottsstjärnor lär sig ”tänka efter före” innan de låter sig filmas eller avbildas i media. Att idrottsstjärnor, som för övrigt har min största beundran som idrottare, inte tar emot det utsträckta champagneglaset för att fira guldet.

Varför? Jo, därför att de i förväg har tänkt igenom, på eget eller någon annan klok individs initiativ, vad det sänder ut för signaler till sina unga beundrare.

Etiketter:

Annonser