Beslag ökar av drog starkare än heroin

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Flera beslag av fentanyl, en livsfarlig syntetisk opiat uppåt 50 gånger starkare än heroin, har gjorts i landet. Nu försöker åklagare få domstolar att utdöma hårda straff för innehav.

I måndags yrkade i Stockholms tingsrätt åklagare Håkan Jevrell på strängt fängelsestraff för en man i 40-årsåldern som ertappats med ett halvt gram fentanyl. Han hade dessutom åtalats för innehav av åtta gram heroin, nära tre gram amfetamin och cirka 30 gram cannabis.
Åklagaren tror att mannen använt fentanyl för att späda ut heroin och sedan sälja det, rapporterar TT.

Enligt åklagarens expertvittne Jonas Hartelius är fentanyl många gånger starkare och farligare än heroin och är mycket svårt att dosera. De doser som 40-åringen uppgav att han skulle ha intagit vore dödliga, enligt Hartelius.

“Drogen är livsfarlig och många gånger starkare än heroin“, säger Janne Westling på länsnarkotikaroteln i Stockholm till Drugnews.
Det har gjorts flera beslag av fentanyl i landet, minst åtta i år enligt Rikskriminalen. Men ännu saknas rättspraxis i domstolarna. Något nu riksåklagaren önskar få fram. Domen mot 40-åringen väntas nästa vecka.

• DROGFAKTA / Fentanyl är ett vitt pulver vars ruseffekter liknar heroin. Drogen togs först fram som bl a sömnmedel och smärtstillande läkemedel. I gasform användes drogen för att söva gisslantagarna vid myndigheternas fritagning i en Moskvateater förra året, resultatet blev dock att många avled.
Drogen är uppåt 50 gånger starkare än heroin och svårdoserad. Vid överdosering (normaldos är cirka 100 mikrogram) hämmas andning och kan leda till andningsförlamning. I början av 1990-talet avled ett 30-tal personer i Baltimore efter överdoser av drogen. Illegal tillverkning av fentanyl har rapporterats i bl a Ryssland och USA.

Läs mer i Drugnews:
Opiatgas användes vid stormning av Moskvateater

Etiketter:

Annonser