Lurad hampasmugglare släpptes ur häkte

MALMÖ En holländsk cannabissmugglare som tullen gripit vid Öresundsbron släpptes ur svenskt häkte sedan EG-domstolen slagit fast att en bondes odling och innehav av s.k. industrihampa med låg rushalt var lagligt.

“Med den domen i bakfickan vågade jag inte låta honom sitta kvar i häktet“, säger åklagare Ronny Jonsson till Sydsvenska Dagbladet.

En kemisk analys av det tullbeslag av 18,5 kilo cannabis som gjorts i den 62-årige sjukpensionärens väska en decemberdag ifjol visade nämligen på en lägre rushalt än 0,2 procent THC. Den gräns som EU satt för odling av s.k. industrihampa.

Åklagaren vill ändå driva ärendet vidare och åtalade på torsdagen 62-åringen för att få en normbildande dom. Mannen är tidigare dömd för smuggling av 25 kilo amfetamin och 10 000 ecstasytabletter till Norge.

Enligt åklagaren har förmodligen 62-åringen grundlurats när han åtog sig att köra vad han trodde var hasch mot ersättning från kontinenten till Norden. I förhör framgå r att han först trodde cannabispartiet hade rushalt på 6-10 procent THC.Sedan han släppts ur häktet efter EG-domstolens utslag försökte 62-åringen även få tillbaka beslaget. Han skulle väl visa det för säljaren, tror åklagaren.

Tullen avser inte att ändra några rutiner efter händelsen.
“Inte omedelbart i alla fall. Det är ju ett exceptionellt fall, och mannen har förmodligen blivit blåst – hasch är ju vanligtvis 15-20 gånger starkare“, säger Per Corsing, gränskontrollchef för Skånetullen, till Drugnews.

Men Corsing anser att EG-domen kan göra tullens smugglingskontroll lite knepigare.
“Skulle det bli vanligt att resenärer hävdar att misstänkt hasch är industrihampa så får vi pröva saken. Det är ju samtidigt en uppsatsfråga om avsikt att införa narkotika“, säger Corsing.
Även narkotikapolisen har varnat för att narkotikakontroll och bevisning försvåras om vissa cannabissorter tillåts.

• EG-domstolen slog ner på det svenska hampaförbudet efter att en bonde i Halland fick sin skörd beslagtagen av narkotikapolisen 2001. Bonden drev frågan till EG-domstolen som i januari i år gav honom rätt. Det svenska hampaförbudet i narkotikalagen ansågs stå in konflikt med EU:s jordbruksregler.

Etiketter:

Annonser