Nytt fångavtal med Thailand kan korta straff

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM/BANGKOK Ett nytt avtal med Thailand om överförande av fångar till Sverige har träffats. Det nya avtalet kan medföra att domar på mycket långa fängelsestraff framöver kan kortas. Men de tiotal dömda svenskar som tidigare överflyttats berörs inte av det nya avtalet.

Flera svenskar sitter idag dömda till långa straff i thailändska fängelser. Flera av dem dömda för narkotikabrott. Thailand dömer ut mycket hårda straff för att försöka stävja de växande drogproblemen i landet.

En kvinna som dömdes till 43 års fängelse för heroinsmuggling i Thailand avtjänar idag hela straffet på Hinsebergs kvinnofängelse. Fast maxstraffet för grov smuggling är cirka tio år. Tre nådeansökningar till regeringen har hittills avslagits.

Det ursprungliga överflyttningsavtalet mellan Sverige och Thailand ingicks 1989. Avtalet möjliggjorde att de båda ländernas medborgare kunde få avtjäna straffet i respektive hemland. Men hänsyn togs inte till ländernas olika straffskalor.

En sådan ändring har nu gjorts i det nya avtalet. Men ett överförande av en dömd svensk kräver fortfarande Thailands samtycke.

“Jag är mycket glad över att vi nu har lyckats komma överens om dessaändringar i avtalet. Det är min förhoppning att det i framtiden skafinnas större möjligheter att få en balans mellan överförda thailändskastraff och de straff som hade kunnat dömas ut i Sverige“, sägerjustitieminister Thomas Bodström i en kommentar.

“Ändringen av avtalet påverkar inte de personer som redan har överförts till Sverige. Men min förhoppning är att detta på sikt kan bidra till en förbättrad situation även för dem“, tillägger Bodström.

Läs mer i Drugnews:
Brutala metoder i Thailands krig mot knarket
Hon avtjänar 43 års fängelse för heroinsmuggling

Etiketter:

Annonser