Unga skjuter på dumma debuter

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM I hela Västerbotten och många enskilda kommuner har tobaks- och berusningsdrickande halverats bland skolelever med en ny kontraktsmetod. Nätverket Smart anordnar nästa vecka en nordisk förebyggarkonferens om metoden. Årligen lovar 30 000 svenska ungdomar att skjuta på “dumma” debuter.

På Fryshuset i Stockholm samlas kommande måndag och tisdag ett hundratal personer från hela Norden.“Vi ska byta erfarenheter och kompetensutveckla oss, det vill säga lära av varandra“, säger Slim Lidén, entusiast och förbundssekreterare i Smart, till Drugnews.

Årets tema är vetenskap och beprövad erfarenhet. En mängd forskare kommer att medverka, bl a Knut Sundell från Stockholm stads forsknings- och utvecklingsenhet. Även barnombudsmannen Lena Nyberg talar.

Varje år undertecknar omkring 30 000 elever i grundskolan ett årskontrakt om att inte röka, dricka eller mobba. I gengäld erbjuds de olika aktiviteter, rabatter i affärer och på idrottsarenor, och andra lokalt knutna förmåner.“Det handlar om primärprevention i praktiken. Att sporra till att fatta smarta beslut och skjuta på eller i bästa fall aldrig göra dumma debuter“, säger Slim.

Läkartidningen skrev nyligen om en utvärdering av metoden i Habo kommun i Småland som ledde till att många unga sade nej till tobak. I värmländska Hammarö halverades rökande och berusningsdrickande bland högstadieelever. Och även i Västerbotten har ungas rökning minskat rejält sedan ungdomar i ettårskontrakt lovar skjuta på olika debuter.
Flera forskare har även pekat på samband mellan tobaks- och cannabisrökning.

Idag använder minst 69 kommuner i landet kontraktsmetoden bland skolelever. Dessutom har föreningen Smart kontakt med grupper som använder metoden i bl a i Norge, Finland och Ryssland.

• Det finns ännu plats för intresserade att anmäla sig till drogförebyggarkonferensen i Fryshuset i Stockholm. Mer info på Smarts sajt.

Läs mer i Drugnews:
Hundratals kändisar bakom anti-drogupprop
Drogförebyggare bildade förbundet SMART
Kontraktsmetoden: 30 000 unga valde drogfritt

Etiketter:

Annonser