Sverige vill ha EU-förbud mot alkoholreklam

(uppdat 02-13)(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Regeringen överväger att föreslå ett allmänt förbud mot alkoholreklam inom hela EU. Detta efter bakslaget i Marknadsdomstolen. “Restriktionerna på tobaksområdet inom unionen är förebilden“, säger departementsrådet Gert Knutsson till Drugnews.
• På hemmaplan hoppas regeringen att det redan från 1 juli åter blir annonsstopp för starksprit.

Han representerar Sverige i EU-kommissionens arbetsgrupp Alkohol och hälsa som diskuterar olika strategier för att minska dryckens skadeverkningar. Tobak ses ofta mer entydigt som hälsovådligt, medan många menar att alkohol är både nyttigt och skadligt.

“Det är nog svårare i EU att få gehör för marknadsföringsbegränsningar på alkoholområdet än det varit på tobakssidan. Men det är värt ett försök“, säger Gert Knutsson.
Han har diskuterat frågan med bl a folkhälsominister Morgan Johansson och ska senare i vår ta upp saken vid EU-gruppens möte i Luxemburg.

Tobaksreklam är numer otillåtet eller strikt begränsad i EU-länderna. Helt förbjuden i TV, enligt tidigare EU-direktiv, och på gång att bannlysas i tidningar och radio i ett nytt direktiv, enligt Sydsvenska Dagbladet.

Men allmänna restriktioner för marknadsföring av alkohol finns ej i unionen, förutom ett måttfullhetskrav i TV och i övrigt en rekommendation (frivillig att följa) att ej rikta sig mot unga.Eftersom Sverige haft ett nationellt annonsförbud för alkohol har läget i andra länder inte varit så prioriterad. Förrän det svenska förbudet i tryckta medier föll förra veckan då Marknadsdomstolen fann att det stred mot EU:s fördrag.

• På hemmaplan vill nu regeringen redan från 1 juli bl a försöka förbjuda reklam för starksprit, enligt en finsk modell. En gräns från 22 volymprocent alkohol övervägs, enligt Dagens Nyheter. Morgan Johansson har bjudit in till partiöverläggningar den 20 februari för att diskutera frågan.

Läs mer i Drugnews:
Bojkotthot mot medier vid alkoholreklam
Partisamtal om alkoholreklam
Fritt fram för alkoholreklam i tidningar
Så ska regeringen lindra alkoholreklamens skador

Etiketter:

Annonser