Fries: Mike Trace hotar förtroendet för FN

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM/WIEN Nu höjs röster även på departementsnivå i Sverige om att FN:s nya narkotikachef – “femtekolonnaren“ Mike Trace med ansvar för att minska efterfrågan – inte kan sitta kvar. “Stämmer det att han försöker desarmera FN:s narkotikakonventioner kan han omöjligt arbeta kvar“, säger regeringens narkotikasamordnare Björn Fries till Drugnews.

Uppgifter fortsätter att strömma in om den dubbelroll Storbritanniens förre biträdande droggeneral Mike Trace har. Att utåt stödja en restriktiv linje, men i hemlighet agera för att legalisera missbruk och “lätta droger“, bl a genom att underminera FN:s strikta narkotikakonventioner.
På tisdagen presenterar HNN en slags reseräkning Trace skickat för arbete i den drogliberala sammansvärjningen.

Före årsskiftet blev han chef för FN:s narkotikakontrollorgan UNDCP:s avdelning för efterfrågeminskning. Han har redan rådgjort med sin chef om hur FN-mötet om narkotika i april i Wien ska organiseras, ett möte där liberaler mobiliserar för att underminera konventionerna från 1961, 1971 och 1988. Grundpelare i flera länders narkotikapolitik.
De vill ändra konventionerna för att bland annat legalisera vissa droger och underlätta s.k. skadelindrande strategier (harm reduction). FN har återkommande kritiserat EU-länder som tillhandahåller “sprutrum“ där narkomaner kan inta exempelvis heroin.

Björn Fries menar att förtroendet för hela FN:s narkotikaarbete skulle kunna äventyras om Mike Trace arbetar kvar där.
“En chef måste arbeta enligt FN:s inriktning, inte ha som huvuduppgift att ändra den. Sverige är en av de största bidragsgivarna till UNDCP och det är nu regeringens sak att ställning om Trace“, säger Fries.

Särskilt från svensk horisont är Traceaffären viktig.
“Den skapar förtroendeproblem för FN:s arbete. Sverige har ju aktivt försvarat konventionerna och velat stärka UNDCP:s roll“, säger Ralf Löfstedt, ämnesråd på Socialdepartementet, till Drugnews.

Löfstedt träffade Mike Trace så sent som förra veckan i Lissabon. Då avgick Trace som planerat som styrelseordförande i EU:s drogobservatorium efter ett år.
“Det blev mycket korridorsnack om Trace roll som femtekolonnare, men vi ställde inte honom mot väggen. Jag är överraskad eftersom jag sett honom som en duktig mötesordförande. Det hela är sorgligt om uppgifterna stämmer“, säger Löfstedt.

• Kan Trace ha bedrivit ett dubbelspel även i EU:s drogcenter?
“Det är väl det man befarar. Har han agerat femtekolonnare på andra ställen, så har han nog gjort det där också.“

Sverige har varit kritisk ibland till drogcentrets rapporter och presentationer över drogläget i unionen. Sverige hamnar exempelvis ofta i topp över narkotikarelaterade dödsfall, medan Holland redovisas ha lägre andel.
“Det är särskilt dödsfallsstatistiken som vi haft synpunkter på, och har mycket svajiga data. Men även analysdelen slirar ofta“, säger Löfstedt.

Flera kräver nu att regeringen agerar för att Trace avskiljs från sin centrala roll på FN-organet.
•Vad händer då på regeringsnivå?
Folkhälsominister Morgan Johansson har blivit informerad om skandalen och överväger nu hur han ska gå vidare, enligt pressekreterare Kicki Mäler.

Läs mer i Drugnews:
Drogliberalernas femtekolonnare avslöjad
Wiendeklaration mot legalisering av droger

Etiketter:

Annonser