Bakslag för tobaksjättar mot EU-stämning

2003-01-17 10:15 (Drugnews/LL)
BRYSSEL EU-domstolens förstainstansrätt avvisar tre tobaksjättars försök att med EU-regler stoppa en stämning i amerikansk domstol mot bolagen för delaktighet i världsomfattande smuggeltrafik. Därmed kan kommissionen och tio medlemsländer fortsätta den rättsliga aktionen mot cigarettsmuggling som lett till uteblivna skatter på hundratals miljoner euro årligen.

Misstankarna blev aktuella mot Philip Morris och R J Reynolds delaktighet sedan EU:s organ mot bedrägeri, Olaf, granskat den omfattande tobakssmugglingen till EU. Och en första stämningsansökan mot bolagen lämnades in till en distriktsdomstol i New York i november 2000. Japan Tobacco blev indraget senare genom köpet av R J Reynolds.

Den första ansökan avvisade av med den märkliga motiveringen att USA inte kunde låta utländska intressen tillämpa amerikanska skattelagar på landets territorium. En andra ansökan som avslogs har överklagats. En ny stämningsansökan för smuggling till embargobelagda Irak har sedan inlämnats enbart mot R J Reynolds, som anklagas för att ha anlitat maffiaorganisationer.
Enligt Världsbankens smugglingsexpert Luk Joossens visar tobaksbolagens försök att hindra EU:s rättsliga åtgärder vilka stora ekonimiska värden som står på spel för dem.

• Samtidigt utreder Olaf misstänkt smuggling av 17 miljoner cigaretter till främst Saddam Husseins son Uday. Två lastbilar fulla med bevismaterial beslagtogs nyligen då hundratals tullpersonal och poliser gjorde en razzia mot den tyska tobakskoncernen Reemtsma, som köpts upp av brittiska Imperial Tobacco.

Strax före husrannsakan, som även omfattade flera styrelseledamöters privatbostäder, hade en brittisk parlamentsrapport anklagat Imperial för att blunda för smugglingstrafiken. Koncernen misstänks för att ha exporterat containervis med oskattade cigaretter till Östeuropa och återimporterat dem till hemmamarknaden för att kunna säljas till lägre priser.
Imperial Tobacco hävdade i onsdags att dessa olagligheter skulle ha skett före köpet av den tyska firman.

Läs mer i Drugnews:
EU: cigarettsmuggling göder terrorism
Ny EU-stämning mot tobaksjättar för smuggling

Etiketter:

Annonser