Sex försökskommuner i antidrogprojekt

(Drugnews/SL)
UMEÅ/STOCKHOLM De sex städerna Kalmar, Kramfors, Laholm, Lund, Solna och Umeå ska ingå i ett treårigt forskningsprojekt för att stärka alkohol- och narkotikapreventivt arbete på kommunal nivå. Syftet är att stödja och utveckla metoder för att vända det ökade drogmissbruket.

Projektet presenterades vid en konferens i Umeå strax före årsskiftet av Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika.
“Det går att vända en negativ trend när det gäller alkohol- och narkotikamissbruk. Det gick på 1980-talet och vi tror att vi kan göra det igen. Framgången då var ett brett lokalt engagemang och en bred mobilisering. Därför gör vi denna satsning“, säger Björn Fries, regeringens narkotikapolitiska samordnare.

De sex små och medelstora kommunerna som utsetts att ingå i projektet har haft missbruksproblem, är geografiskt spridda och drogfrågor har hög politisk prioritet. Kommunerna har antagit drogpolicy, anställt samordnare och arbetar strategiskt. De utvalda försökskommunerna ska vid sidan av startbidrag på vardera 200 000 kronor få bl a expertstöd, utbildning och hjälp att utvärdera resultaten.

Tidigare har regeringens Mobiliseringsgrupp mot narkotika tagit initiativ till och ställt 40 miljoner kronor till förfogande för en storstadssatsning mot narkotika i Stockholm, Göteborg och Malmö.

• I början av februari anordnas en stor drogkonferens i Stockholm dit Björn Fries inbjudit representanter för landets alla kommuner och myndigheter verksamma inom det narkotikapolitiska området.

Läs mer i Drugnews:
Pilotskolor i storstadssatsning mot narkotika
Blek aktionsplan ska vända drogutvecklingen
• Drugnews-enkät: Ungas drogmissbruk ökar i tre av fyra kommuner

Etiketter:

Annonser