Ökat khatmissbruk oroar minister

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM/GÖTEBORG Stöd invandrargrupper som vill motverka missbruket av khat, växtdrogen som strömmar in i landet. Hittills i år har Skånetullen beslagtagit 3,8 ton! Och sänk gränsen på 400 kilo khat för grovt narkotikabrott. Kraven framfördes vid en uppvaktning av folkhälsominister Morgan Johansson och narkotikasamordnaren Björn Fries.

En grupp somalier från västkusten berättade om de sociala problem och kriminalitet som drogen khat för med sig. De lämnade även över en namnlista på flera hundra namn till stöd för projektet Bakom slöjan som de vill driva bland ungdomar och kvinnor.
Projektet riskerar få avslag till ekonomiskt stöd av Socialstyrelsen nästa vecka.

“Tonvis av khat smugglas till Sverige varje vecka. Drogen tuggas av nästan varannan östafrikan i Sverige och orsakar stora sociala problem med våld, brott och skilsmässor. Påverkade smugglare har även kört ihjäl sig och andra. Vi vill bryta en ond cirkel, överleva och kunna bli förebilder för våra barn“, sade Nasro Hassan och Prince Saad.

De kom i fredags tillsammans med fyra andra till Stockholm och uppvaktade Johansson och Fries i samband med ett narkotikaseminarie. Utanförskap och drogmissbruk har ökat i den avgränsade etniska gruppen. De ser samhällets signaler som motsägelsefulla.
“Det verkar som om myndigheterna struntar i oss så länge problemen inte även drabbar svenskar. Och khatsmugglare som grips släpps nästan genast“, sade Prince Saad, aktiv i Sveriges invandrare mot narkotika, som i flera år försökt uppmärksamma problemet.

Gränsen till grovt narkotikabrott för växtdrogen khat ligger är så hög som 400 kilo. Även riksåklagaren har uppmärksammat problemet, men inte lyckats få ner gränsen vid de mål som drivits till Högsta domstolen.

“Gränsen är ju absurt hög och jag ska åter ta kontakt med RÅ. Tyvärr finns det en slags vardagsrasism. Hade dessa problem drabbat etniska svenskar så hade nog samhället reagerat snabbare“, sade Björn Fries till Drugnews och de uppvaktande somalierna.

Morgan Johansson lovade att föra frågan om den höga gränsen vidare i regeringen till justitieminister Thomas Bodström.
“Dessutom ska jag framöver i mina tal om narkotika även ta upp problemet med khat“, sade Johansson som även vill besöka ett kulturcentrumprojekt som östafrikanerna driver på Hisingen i Göteborg.

• Den centralstimulerande drogen khat narkotikaklassades i Sverige 1989.Tullens beslag av khat har ökat dramatiskt. Ifjol fångades 3 883 kilo, en dubblering jämfört med året före. Hittills i år har Skånetullen beslagtagit lika mycket som under hela fjolåret i riket. Khat smugglas frårn odlingsländer som Kenya i Afrika till Europa. Storbritannien, som ännu inte narkotikaklassat drogen, och Holland är viktiga transitländer.

Läs mer i Drugnews:
Fries uppvaktas om ökat khat-missbruk
Beslagen av växtdrogen khat fortsätter att öka
Rekordbeslag av växtdrogen kat oroar
”Växtdrogen khat ignoreras av svenska myndigheter!”

Etiketter:

Annonser