Alkotestkrav sedan onyktra chaufförer ertappats

(Drugnews/SL)
STENUNGSUND Fyra lastbilschaufförer från tre olika åkerier avslöjades vara onyktra när de körde farligt gods åt kemiföretaget Akzo Nobel i Stenungsund. Det har lett till att företaget nu tecknat avtal om alkotester med flera av de åkeriföretag man anlitar.
• Var fjärde industrianställd har arbetskamrater som super, visar ny enkät.

De fyra chaufförerna ertappades sedan Akzo Nobel testat dem med en alkomätare, några hade 1,2-1,3 promille alkohol i blodet. Det vill säga över gränsen till grovt rattfylleri.

Efter det kräver nu företaget av åkare som söker uppdrag att alla deras förare som kommer till anläggningen är beredda på att kunna drog- och alkotestas, rapporterar TV4 Fyrstad. Vid fabriken i Stenungsund framställs omkring 300 olika kemiska produkter framställs.

Att Akzo Nobel fortsättningsvis vid misstanke uppmanar chaufförer att blåsa i företagets alkomätare har snabbt blivit känt i branschen. Bland annat diskuteras om det är integritetskränkande och juridisk säkert eftersom mätaren inte är godkänd och polis måste utföra test med egen utrustning.
“Men branschen har reagerat positivt och man tycker att vi har agerat bra“, Knut Andrén, miljö- och säkerhetschef på Akzo Nobel i Stenungsund, till TT.

• Att det finns alkoholproblem på många arbetsplatser visar även en undersökning fackliga tidningen Dagens Arbete gjort. Av 800 tillfrågade medlemmar i Pappers, Metall, Grafikerna och Industrifacket uppgav var fjärde att de har arbetskamrater som super. Nära varannan uppgav att det fanns anställda på arbetsplatsen med alkoholproblem. Bland Pappers medlemmar angav hela 47 procent att de känner till någon på jobbet med alkoholproblem.

Lokala alkoholprogram finns på alltfler arbetsplatser. De ser olika ut, men innehåller ofta policyn: Inget kröka på jobbet; Den som får problem ska få hjälp; den som ändå inte bättrar sig omplaceras eller får lämna arbetsplatsen.

Läs mer i Drugnews och Dagens Arbete:
Frågor om alkoholvanor förebygger riskkonsumtion
Alkoholpolicy på SCA Ortviken – företaget som tidigt tog tag i problemen.
Vad lagen säger om alkoholmissbruk på jobbet.

Etiketter:

Annonser